sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Perunoiden metsästystä

Lähdettiin sitten kaupoille metsästämään kohtuuhintaisia siemenperunoita. Kyllä se vaan niin on, että olisi pitänyt niitä kympin pusseja sieltä Kodin Terrasta ostella. Huonosti on ollut tarjontaa ainakin niissä kaupoissa, missä nyt käytiin.

Siemenperunahan on osteltava kotimaasta. Perunalla on niin tiukat tuontimääräykset, että niitä ei EU:n ulkopuolelta juuri pysty hankkimaan. Jopa EU:n sisäiset määräykset ovat äärettömän tiukat. Ihan hyvä tietysti näin, pystytäänhän tuolla säätelemään perunan tautien ja tuholaisten leviäminen tehokkaasti.

Näin harrastajapuutarhurin kannalta se on kyllä harmi. Sitä kun mielellään kokeilisi kaikenmaailman mahdottomia lajikkeita, ihan omaksi ilokseen.

Olen tässä jo jonkin aikaa harrastanut tutkivaa lukemista, liittyen perunansukuisiin kasveihin ja niiden kasvattamiseen. Mielenkiintoista on ollut. Viime vuonnahan opiskelin tomaattia. Siis tarkoittaa sitä, että hankin perustietoja ehkä vähän paremman tietopohjan tomaattilajikkeista, niiden kasvatuksesta ja kaikesta mahdollisesta tomaatteihin liittyvästä. Tänä vuonna sitten on opiskeltu perunaa. =)

Törmäsin erittäin mielenkiitoiseen sivustoon näissä perunamerkeissä. Ja Tom Wagner -nimisen tyypin julkaisuihin. Tämä kyseinen herra on ollut näppeinensä mukana myös monen tutun tomaattilajikkeen kehittämisessä. Enemmän hän tosin keskittyy perunoiden jalostamiseen. Vuosien varrella erilaisia yhdistelmiä on hänelle kertynyt roppakaupalla ja nyt sitten suuren yleisön pyynnöstä on viimein avannut kaupan, jossa myy mm. eri perunalajikkeiden siemeniä. Kauppa on tosin vähän vaiheessa, nyt tänään käydessäni sivuilla, osa kategorioista oli poistettu, ovat uudistamassa systeemiä. Viimeksi siellä käydessäni, perunalajikkeiden siemeniä oli tarjolla vaikka millä mitalla. Kaikenkokoisia ja -värisiä, erilaisista muodoista puhumattakaan . Tuo kuva oli pakko linkittää ihan muulta sivustolta, se alkuperäinen kun on sieltä kaupan sivuilta poistettu. Kyllä täytyy tunnustaa, että sormet syyhysivät monenkin lajin kohdalla painamaa Lisää koriin nappia. Tarkennukseksi täytyy tähän lisätä, että tässä on nyt kyse ihan oikeista siemenistä - ei siis niistä siemenperunamukuloista.

Ajatus perunan kasvattaminen siemenestä asti kiehtoo hurjasti. Mitä enemmän tuohon sukeltaa sitä enemmän tekee mieli kokeilla. Tosin näyttäisi olevan niin, että perunan kasvattaminen siemenestä on melkoisen hankalaa. Ja kasvatteluun täytyy siis uhrata kaksi vuotta. Ensin ne siemenet pieniksi siemenperunamukuloiksi, jotka sitten säilytetään talven yli, ja sitten vasta seuraavanan vuonna maahan laitettuna niistä saa varsinaisen sadon. Siltikin ajatus on herkullinen..

2 kommenttia:

  1. Kokeilitko? Onnistuiko?

    VastaaPoista
  2. Ei tullut tilattua niitä siemeniä ajoissa, ne lajikkeet jotka olisi olleet tosi jänniä myytiin Wagnerin verkkokaupassa loppuun ihan hujauksessa, eli en ehtinyt mukaan. Ja nämä kaverukset, jotka sitä kauppaa pitävät myyvät vain ylijäämä siemeniä, eli lajit joita on tarjolla vaihtelevat ihan koko ajan. Ensi vuonna voisi jo yrittää, jos vaikka ehtisi niitä siemeniä saamaan - liityin heidän FB-ryhmäänsäkin, että huomaan heti, kun jotain tulee myyntiin taas.

    VastaaPoista