keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Siemenet kannattaa ostaa - ulkomailta… ?

Tilasin viime vuoden lopussa siemeniä sekä Virosta että Brittein saarilta. Ensimmäinen yritykseni tilata sitruunakurkun siemeniä Heirloom Tomatoes -nimisestä kaupasta päättyi kummallisesti, pulju palautti rahani ja sain meilin, että postimaksun puuttuessa eivät toimita tilausta. Noh, ensinnäkään ei se niiden verkkokauppa edes antanut mahdollisuutta postimaksun maksamiseen, eli eipä ollut meikäläisen vika. Ja satavarmasti puljun sivuilla luki kissankokoisin kirjaimin, ”toimitamme koko EU:n alueelle”. Koko rumba otti päähän, mutta löysin kuitenkin toisen kaupan, Chiltern Seeds, jossa oli samoja siemeniä ja vieläpä paljon halvemmalla hinnalla. Tilasin sitten niitä muutaman pussin.

Mitä näille tilauksille sitten jatkossa tapahtui… aika vekkuli juttu - molemmat kaupat sitten toimittivat tilatut tavarat ja vieläpä kohtuullisessa ajassa. Eipä kysellyt Heirloom Tomatoes Ltd sen postimaksunkaan perään enää. Että semmoista.

Heirloom Tomaotes Ltd, siis toimitti ne siemenpussit. Aika jännän näköisiä pussukoita. Kotitekoisen näköisiä.



Kallishan tuo kauppa myös oli, mutta silloin tilatessani en ollut löytänyt noita sitruunakurkun siemeniä muualta. Mutta tuo sotku kyllä aiheutti sen, etten tuolta Heirloom Tomatoes - kaupasta enää osta. Tuli sitten sitruunakurkun siemeniä ensi kasvukaudelle vähän liikaakin, vaan eipä tuo haittaa ainahan niitä voi käyttää vielä seuraavanakin vuonna.
 
Chiltern Seeds Ltd sen sijaan toimitti melko kohtuullisella toimitusajalla tilatut siemenet ja vieläpä kohtuuhintaan, verrattuna tuohon toiseen firmaan.
 

Edellisen tilauksen saatuani, kuvittelin, ettei tuon enempää kotitekoisen näköisiä siemenpusseja olekaan, vaan kuinka ollakaan - Chiltern Seeds vei voiton todella pelkistetyillä pussukoillaan.

Niin tilasinhan vielä vanhasta ja hyväksi havaitusta Thompson & Morgan -nettikaupasta joitain siemeniä myös. Sielläkin oli tarjouksia, eli en voinut vastustaa kiusausta. Tuli hankittua erittäin kylmäkestävää tomaattilajikettakin: Subartic, aikainen lajike, joka kasvaa hieman huonommissakin olosuhteissa. Nähtäväksi jää, miten käy täällä. Thompson & Morgan on toimiva kauppa. Ehkä vähän turhan hinnakas meikäläisen makuun, mutta heillä ainakin takuuvarmat toimitukset, joten ainakin tätä kauppaa voin omakohtaisten kokemusten perusteella suositella. Tuolta kun olen useammankin kerran jo tavaraa tilannut. Nyt varmaan vuodenvaihde vaikutti toimitusaikaan, kesti hieman pitempään kuin normaalisti, vaan eipä tuo minua haittaa, kasvukauden alkuunhan on aikaa vielä vaikka kuinka.


Tuli sieltä tilattua kaikkea mukavaa - osa pusseista kun oli 99p tarjouksessa.

Samoihin aikoihin tilaisin mukavan määrän kaikkea kivaa myös virolaisesta Seemnemaailm verkkokaupasta. Seemnemaailm on mielenkiintoinen tuttavuus. Hinnat kaupassa ovat mielestäni erittäin edulliset, tietysti pitää ottaa huomioon se, että heidän siemenpusseissaan on melko vähän siemeniä. Eli jos haluaa olla varma lopputuloksesta, kannattaa ostaa pari pussia heti saman tien. Vaikka siementen määrä ei päätä huimaa, tulee silti edullisemmaksi, kun tilaa tuolta Vironmaalta - siinäkin tapauksessa, jos ostaa pari pussia samaa lajiketta kerrallaan. Toimitusaika oli ihan kohtuullinen, mikä oli aika iloinen yllätys.

Aion jatkossakin tilata siemeniä suoraan verkkokaupoista, ei sen kummempia huonoja kokemuksia, tavarat ovat tulleet perille jopa sellaiset, joiden ei pitänyt tulla.

6 kommenttia:

 1. Huomasitko mitään eroa tuon Seemnemaailman itävyydessä? Mietin, että tilaisin kevään siemenet sieltä, mutta onko sinulla kesän viljelyn jälkeen kommentteja..?

  VastaaPoista
 2. Olen nyt tilannut sieltä kahteen otteeseen siemeniä. Osa niistä on ollut ihan ok, itävät kohtuullisesti. Osa sitten on ollut mitä sattuu, joidenkin lajien kanssa on käynyt niin, ettei mitään ole itänyt - viime keväänä munakoisot tuottivat pettymyksen. Toissa keväänä tilasin sieltä ensimmäisen satsin siemeniä, ja sen perusteella jo tuohon juttuunkin kirjotin, että aion tilata pari pussia kutakin lajia ihan siltä varalta, että itävyys on huono. Yhdessä siemenpussissa oli vain kolme siementä, joten jos siementen määrä on tosi pieni kannattaa tuohon hintaan samantien ottaa pari pussukkaa.

  VastaaPoista
 3. Ok, kiitos! Tuo kolme siementä on tosiaan vähän huonompi homma, kun itävyys kuitenkin perustuu johonkin prosentteihin ja todennäköisyyksiin... Ehkä siis pitää luottaa kotimaiseen, viime vuonna tilasi Isoäidin kasvit-nettikaupasta ja siihen olin kyllä tyytyväinen.

  VastaaPoista
 4. Tuon kolmen siemenen pussi oli niitä munakoisoja, jotka sitten eivät itäneet ollenkaan. Yleisesti noissa Seemnemaailm-kaupan pusseissa on ollut noin puolet siitä määrästä mitä kotimaisissa pusseissa on. Plussana on se, että sieltähän saa mitä ihmeellisempiä lajikkeita - kotimaassa on turha niistä haaveillakaan. Ja kun hinta niillä pusseilla on tosi halpa verrattuna kotimaisiin, jotain 1/3 ehkä - kyllä aion itse vielä sieltä tilailla, ne mitkä ovat itäneet ovat myös tuottaneet tosi hyvin, eli satoa tuli roppakaupalla. Kyllä niitä kannattaa kokeilla, kun eivät ole kovin kallitakaan =)

  VastaaPoista
 5. Tilasin virosta noin 60 eurolla siemeniä, noin 30% pusseista ei itäny lainakaan, tietysti tuo hintakin on halpa, mutta silti...lisäksi jossain pusseissa oli tosiaan perennojenkin kohdalla vain 6-8 siementä, osa näistä iti hyvin, osa ei ollenkaan. Yritin vielä kylmäkäsittelyäkin, mutta ei. Venäjänkieliset pussit itivät hyvin, erityisesti kurkut.

  VastaaPoista
 6. Tilasin seemnemaailmasta 100 eurolla siemeniä ja vain pari kasvia iti! Ei voi suositella!!

  VastaaPoista