maanantai 21. helmikuuta 2011

Lämpötiloissa eroja...

Tuossa jokunen päivä sitten ihmettelin sitä, miksi virallisten lämpötilojen ja meikäläisen kotimittarien erot ovat mitä ovat. Tänään sitten löytyi sillekin selitystä. Artikkelissa: "Lämpömittarisi voi olla valepukki" Ilmatieteen laitoksen Tutkimuspäällikkö Heikki Nevalaisen kertoo, että kuluttajille myytävissä mittareissa lämpötilaheitot voivat olla kaksikin astetta. Myös siitä, mihin mittari tulee sijoittaa, on juttua.

Noh, omat lämpömittarini on sijoitettu melko lailla ohjeistuksien mukaan. Pohjoisseinällä on yksi - melkein kahden metrin korkeudella maasta. Sitten on tuolla pihapiirissä muutama muukin mittari, ihan vaan varmistelemassa.

Toki Nevalainen toteaa myös, että suuria lämpötilaeroja voi selittää näin talviaikaan myös maaston vaihtelevuudella. Kylmä ilma kun tuppaa painumaan alemmaksi, joten alavalla maalla on kylmempää. Samoin vesistön sijainti saattaa vaikuttaa lämpötilaeroihin, jotka voivat siis olla suuriakin melko pienellä matkalla.

Noniin, ihan kuin olisivat vastanneet toiveeseeni, mietiskelinhän noin viikko siten, että olisi kiva tietää mistä nuo lämpötilaerot ihan oikeasti johtuvat. No nyt tiedetään, kiva :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti