tiistai 20. heinäkuuta 2010

Kokonainen kasvimaa laatikossa

Oli huippuidea laittaa kasvilaatikko kasvimaalle. Laatikkohan rakennettiin kesän alussa ja kylvöhommiin pääsin pari kolme viikkoa myöhemmin kuin olisi kelien puolesta voinut aloitella. Aikaa kului myös melkolailla, kun seuloin muutaman sata litraa peltomultaa sinne laatikkoon. Seuloin mullan siksi, että sieltä oli seulan avulla helpointa nyppiä kaikenkarvaiset ylimääräiset juurakot pois. Päällimmäiseksi heitin sitten muutaman säkin ostomultaa. Ja hyvin on tuo yhdistelmä toiminut. Laatikossa kasvaa ihan sitä mitä pitääkin - eli ei isommin ole ollut rikkaruohoista vaivaa - ei ainakaan toistaiseksi.

Kyllä se vaan niin on, että laatikon kanssa pääsee vähemmällä. Rikkaruohoja ei ole juuri nimeksikään ja ne vähät mitä tuohon ilmestyy on julmetun helppoa nyppästä pois ohikulkiessaan. Eikä mikään estä tekemästä hoitotoimenpiteitä jakkaralla istuskellen. Tässä on ollut jo jonkin aikaa vaikeuksia päästä kumaraan - ja jos pääsee kumaraan - ei pääse ylös. Eli uskomattoman paljon helpottaa työskentelyä, kun voi käyttää istuinta jos siltä tuntuu.


Laatikko on ihan pikkuisen ylikansoitettu, mutta ei se mitään, saahan noita siirreltyä jos alkavat liikaa toisiaan lähennellä. Ja olenhan minä tuolta jo osan pois siirtänytkin. Mangoldit alkoivat olla liian läheisissä suhteissa naapureihinsa, joten piti tehdä pieni pesäero. Tuolta nyt löytyy sitten vähän kaikkea: Eri lajisia Mangoldeja, yrttejä mm. basilikaa, timjamia, oreganoa, korianteria ja persiljaa sekä muutama kultajuurikas ja pari riviä keltaista ja violettia porkkanaa. Niin ja tietysti pari riviä erilaisia sipuleita. Ihan liikaa lajeja käytettävissä olevaan tilaan nähden, mutta tapani mukaan innostuin taas ihan liikaa istuttaessani ja kylväessäni.

Olen niin ihastunut tuohon laatikko/lavakasvatukseen, että piti ihan käydä jo paikallisesta puutavaraliikkeestä hakemassa lisää lautoja. Suunnitelmissa on rakentaa jossain vaiheessa vielä kaksi pienempää laatikkoa tuon ison lähituntumaan. Siis ensi kasvukaudeksi, niin pääsee sitten jo ajoissa liikkeelle istutusten kanssa. Tänä vuonnahan sitä oltiin todella matti myöhäsiä - kun piti tuota peltoa perata niin perusteellisesti - se kun oli ollut kesannolla vähän liian monta peräkkäistä vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti