maanantai 5. heinäkuuta 2010

Lisää harmia muurahaisista

Täällä ei koskaan ennen ole ollut muurahaisia. Ei ainakaan niin, että muistaisin. Jostain kumman syystä, nyt tänä kesänä niitä vilistelee ihan älyttömästi joka paikassa.

Florabest minikasvihuoneessani on tähän asti ollut joitakin munakoisoja, paprikoita ja muutama pienempi tomaatti kasvamassa ja odottamassa avomaalle siirtoa. Alkuun voivat todella hyvin. Edes yölämpötilojen tippuminen kasvien kannalta turhan alas, ei haitannut niiden kasvua. Mutta sitten alkoivat kummallisesti kellastua ja nuupahdella. Olen kasvattanut niitä ruukuissa, on helpompi sitten laittaa avomaalle - kun ei tarvitse kaivella maasta ylös.

Ihmettelin muutaman päivän, kasvien kuntoa. Mikään konsti ei tuntunut auttavan. Vedenpuutteesta ei voinut olla kyse, ei myöskään liikakastelusta. Koitin sitten lannoittaakin, josko noilla olisi ollut nälkä. Ei mitään muutosta.

Sitten viimein hermostuin ja ajattelin paiskaavani ne kompostiin, tulisihan niistä nyt sitten ainakin multaa ensi vuoden kasveja varten ja nostin ensimmäisen ruukun maasta. No johan nyt oli markkinat! Jumalattomasti muurahaisia - pesä ruukun alla! Ei muuta kun kasvi maahan kumolleen, ruukku pois ja ihmettelemään sitä muurahaisenmunien määrää mikä ruukusta löytyi. Ihan sama juttu lähes joka ruukussa. Olivat perhanat keksineet itselleen vallan suojaisan ja mukavan pesimäpaikan. No, nyt kun ongelma oli tunnistettu, otin kaikki kasvarissa olleet ruukut pois, kasvit pois ruukuista ja sitten vaan odottamaan. Ei siinä kauan mennyt, kun nämä ahkeroivat öttiäiset ne munansa muualle raijasivat. Nyt on sitten muurahaisvapaa pikkukasvari - ainakin toistaiseksi. Olen kyllä jo raivannut sille uuden paikan. Täytyis siirtää tässä lähipäivinä. Toivottavasti uudella paikalla ei sitten enää ole niitä muurahaisia.

Samalla kun suoritin muurahaishäätöä siirsin loput tomaatit avomaalle. Nyt siellä pellolla on jo kaksi riviä erilajisia tomaatteja, parikymmentä yksilöä. Avomaalle siirto näytti ainakin osalle tekevän tosi hyvää. Aikaisemmin siirtämäni satsi suurimmalta osin kukkii jo. Eli hieman ovat myöhemmässä kuin kasvihuoneessa olevat, mutta se nyt oli odotettavissakin. Nämä avomaalle menijät kun ovat kasvaneet melko huonoissa olosuhteissa, tilanpuutteesta johtuen. Sitä uutta kasvihuonetta kun ei vielä ole edes aloitettu rakentaa. Mutta ehkä ensi vuonna.

Jostain syystä olen onnistunut tappamaan myös rapunpielessä ruukussa olevat orvokkinikin. Onneksi sentään noita jalostamattomia lajikkeita täällä kasvaa villinä ihan riesaksi asti.


Pitäis varmaan siirtää näitä tuolta pellolta purkkiin. Josko kasvaisivat paremmin kuin osto-orvokit... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti