perjantai 2. heinäkuuta 2010

Muurahaisia prkl

Puutarhan puolella on tullut ongelmia. Suurella vaivalla rakentamani kohopenkit kesäkurpitsoille ja kurpitsoille kuhisevat muurahaisia. Kävin eilen kääntämässä ja möyhimässä multaa penkeissä ja löysin 4 eri pesää! Siinä sitten hetken aikaa ihmettelin, mitä teen. Olenhan tässä ollut melko tarkasti luomulinjalla. Ei kemiallisia juttuja meidän kasvimaalle -tyyliin. Ei ne muurahaiset minua haittaisi, mutta haittavat silminnähden kasveja. Kaksi kurpitsaa on kuihtunut pois. Oletettavasti niissä on jotain juurikirvoja, se selittäisi ne muurahaisetkin.

Mietin sitten kuumeisesti, mikä luonnonmukainen torjuntakeino auttaisi. Päädyin sitten raparperinlehtiveteen. Oksaalihappoa peliin! =) Oksaalihappoa on nimenomaan niissä lehdissä ja paljon - siksi niitä ei ruoaksi käytetäkään. Eli valmistin litkun seuraavasti: puoli ämpärillistä raparperin lehtiä revittynä - vastaa varmaan puolta kiloa + 5 litraa vettä, keittelin hiljalleen puolisen tuntia. Siivilöin liemen ja lisäsin sen kymppilitran kastelukannuun. Lisäsin vettä kannuun niin että se oli lähes täysi - ja ei kun kastelemaan. Tuli muutens kiirus muurahaisille. Niin kiirus, etten ehtinyt pesästä edes kuvaa ottaa, pakenivat munineen takavasemmalle.

2 kommenttia:

  1. olipa hyvä neuvo, vaikka jo parin vuoden takaa. Kiitos, tätä kokeilen!

    VastaaPoista
  2. Toi tosiaan toimi täällä, muurahaisia voi karkotella ihan pelkällä vedelläkin, ne kun ei liian kosteista olosuhteistä tykkää. Itse tosiaan laitoin varalta tuota raparperivettä, kun epäilin, että siellä oli juurikirvojakin ja toimii ehkä himpun verran paremmin muurahaiskarkotteena kuin pelkkä vesi.

    VastaaPoista