maanantai 26. heinäkuuta 2010

Kasvavaa kesäkurpitsaa ja munakoisoa toukilla

Kesäkurpitsat ovat jo ihan kunnon kokoisia, kasvavat suunnilleen vuorokaudessa siihen kokoon, että voisi käyttää. Ja niitä on MONTA. Laskin tuossa noin osapuolleen 18 kappaletta. Osa on jo tuollaisia yli 20 cm pituisia. Eli ihan sen kokoisia jo, että kohta päästään s-y-ö-m-ä-ä-n! Kesäkurpitsoita tuolla kasvaa neljää eri lajia. Kurpitsoita on kahta erilaista. Jännityksellä odotan, miten ensimmäistä kertaa kokeilussa oleva spagettikurpitsa lähtee tuottamaan, jos lähtee ollenkaan. Olin silloin alkukesästä parisen viikkoa myöhässä kaikkien kasvien istutusaikatauluista, pelto kun oli niin märkä, ettei sinne päässyt millään isommalla koneella sitä muokkaamaan. Mutta siitä huolimatta näyttäisi siltä, että hyvinhän noilla kasveilla sujuu. Vaikka nyt sitten pelto on niin kuiva, että maa halkeilee ja pahasti ja kuumakin on ollut kuin pätsissä. Tähän meidän tontille ei ole sateita osunut viikkokausiin.

Alkukesällä kun istuttelin noita kesäkurpitsan taimia, tarkoituksenani oli kyllä nimilaputtaa nekin, jotta heti tietäisi mikä lajike on kyseessä. Jotain siinä sitten tapahtui, piti lähteä kiireessä tekemään muuta ja niin ne laput sitten jäivät laittamatta. Nyt arvailen ja seuraan minkälaisia hedelmiä kukin yksilö tekee. Gold Rush - lajike ainakin on helppo tunnistaa - se kun tekee keltaisia kesäkurpitsoita.


Samoin tuo raidallisia tekevä lajike, muista en sitten vielä ole yhtään varma. Taimiahan tuolla on hulppeat 15 kappaletta kasvamassa. Jos hyvin käy täällä hukutaan kesäkurpitsoihin.


Pepo Nimba -lajike on täällä ollut se aikaisin.. Tämä lajike tekee tuollaisia kivoja raidallisia hedelmiä.
Ja niitä on jo aika paljon ja lisää tulee koko ajan. Tarttis varmaan nuo rikkaruohot jossain vaiheessa kitkeä pois.

Munakoisot avomaalla voivat olosuhteisiin nähden loistavasti. Kukkivat ja muutamassa näyttäisi olevan ihan hedelmän alkukin. Olen kyllä jo niiden suhteen luopunut toivosta. Ne kun melkein menehtyivät kaikki pikkukasvarissa muurahaisarmeijan hyökkäyksessä. Siirsin ne tuonne pellolle ja kumma kyllä toipuivat ihan loistavasti. Taitaa olla jotain kummallista tuossa munakoisossa - näyttäisi houkuttelevan muitakin öttiäisiä ei pelkästään muurahaisia.


Ai että mikä tuo on? Ei harmainta aavistustakaan. Joku toukkahan se. Ota tuosta sitten selvää. Vaan katsotaanpa vähän lähempää..


Jep, toukkahan se on. Mutta minkä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti