sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Projekteja - ulko-oveen hyttysverkko jenkkityyliin ja operaatio kaivon tyhjennys

Kaikenmaailman pikku projektien takia kasvimaalle ei ole paljon ehtinyt, mitä nyt kaikkein välttämättömin on tullut tehtyä. Mutta onneksi nuo kasvit kyllä kasvavat ja kukoistavat ihan omia aikojaankin näköjään, kunhan saavat tarpeeksi vettä.

Meillä on ollut ongelmana täällä taimihakkureiden mieletön vimma painua pihalle heti kun ovi tai ikkuna avataan. Tuo Pikkuneiti on ollut vähän maltillisempi - sehän vaan käy eväät hakemassa ulkoa ja tulee sitten kuin rasvattu salama takaisin sisään samantien. Eväät - siis hiiriä - se on käynyt nyt kahteen otteeseen nappaamassa tuosta ihan talon vierestä, toisen tuolta nurkalta, toisen keittiön ikkunan kautta. Suurempi ongelma on ollut tuo isompi kissa - se kun on mielestään oikeutettu päivittäiseen ulkoiluun ilman valvontaa. Ei se varmaan pitkälle menisi, ei mennyt mihinkään ainakaan sen yhden kerran, kun unohdin kokonaan, että se oli ulkona. Touhotin itse talon toiselle puolelle ja vein työkaluja kasvarille ja siinä hötäkässä sitten koko kissa unohtui, kun aloin siinä sitten jotain pikkuaskaretta toimittamaan. Noh, Gizmo-herra ilmaantui etupihan puolelle hetken kuluttua, hissunkissun käveli häntä pystyssä ja katseli kaikki matkalla olevat puskat ja muut kasvit hyvin tarkkaan. Siinä se poika paineli suoraan saunan rappusille. Sitten se kylmän viileästi avasi saunan oven ja painui sisään. Että semmonen kissa se meidän Gizmo. Ei tykkää suljetuista ovista, niistä pitää päästä ulos tai sisään keinolla millä hyvänsä.

Täällä on tuulettaminen ollut yhtä tuskaa ja näillä viimeaikaisilla helteillä on olo ollut todella tukala sisätiloissa. Aina on pitänyt hätistää kissat yläkertaan kun on halunnut läpivedon huusholliin. Tuuletus tapahtuu tosi hienosti kun avaa ulko-oven ja keittiön ikkunan. Vaan eihän sitä kukaan aina jaksa olla kissoja hätistämässä ja tarkistamassa missä ne lymyävät kun ovi pitäisi saada auki.

Ratkaisuksi keksittiin tuollainen jenkkityylinen hyttysverkollinen ovi. Se on vielä vähän vaiheessa - maalit puuttuu ja jotain pientä hienosäätöä myös. Mutta todella toimiva ratkaisu jo nyt, vaikka vähän keskeneräinen onkin. Hyttysverkon olen hommannut Vantaan Puuilosta. Tuo on sellaista vähän paksumpaa muoviverkkoa - ihan kissankestävää tavaraa. Ensin oli tarkoitus laittaa vain joku kehihonrempula tuohon, estämään kissojen pääsy ulos, mutta sitten löytyi ihan suvun piiristä tarpeeton peiliovi, jonka sitten saimme. Nyt voi sitten pitää ulko-oven auki, kun sisäovessa on tuo verkko.


Gizmo hiomassa pakosuunnitelmaansa, verkon kynsimiskestävyys on jo tarkistettu.

Edit: Niin, tuo ovi siis tehtiin yksinkertaisesti siten, että vanhasta peiliovesta poistettiin tarpeettomat puuosat, niittailtiin nitomapistoolilla verkko paikoilleen ja sitten laitettiin niittikohtien peitoksi puulistat.


Operaatio kaivon tyhjennys

Tänään saatiin pihakaivo tyhjennettyä ja puhdistettua. Kaksi kaveria hurautti sopimuksen mukaan tuohon pihaan, tyhjensivät kaivon, pesivät sen, desinfioivat ja vaihtoivat pohjasoran. Aikaa kaikkeen tuohon kului vajaat kolme tuntia. Nyt se kaivo sitten hiljalleen täyttyy tuolla ja huomenna varmaan jo pääsee kastelemaan kasvimaata puhtaalla kaivovedellä. Pohjavesi on niin alhaalla, että joutuu kaivon täyttymistä odottelemaan jonkin aikaa.

Tähän astihan kasteluvettä on pumpattu tuosta järvestä, ja se ei ole kyllä ollut se paras vaihtoehto. Vaikka tuon järven vesi periaatteessa onkin puhdasta, en luota paikalliseen likavedenpuhdistamoon (sijaitsee tuossa ihan lähituntumassa), sieltä kun aina välillä tuppaa karkaamaan likavedet kaikkine herkkuineen suoraan tuonne järveen. Viimeksi oli aika paha ylivuoto pääsiäisen aikaan, sinne ne lorisi kaupungin jätevedet suoraan järveen. No ongelmat on kuulemma korjattu, ja veden puhtautta seurattu erilaisin mittauksin ja todettu, että puhdasta on, raja-arvoja ei ylitetä missään kohdassa. Mutta silti, en oikein turvallisin mielin sitä vettä käytä. Niin, varsinkin kun näiden viisaiden mittauspisteet, joista tuon veden puhtaus mitataan sijaitsevat maalaisjärjellä ajateltuna niin perhanan idioottimaisissa paikoissa että ei ole tosikaan. Toinen mittauskohta on puhdistamoon nähden yläjuoksulla (ihan kun sinne nyt toiseen suuntaan virtaava vesi paskaa kuskaisi) ja toinen sitten niin pitkällä tuolla alajuoksun puolella, että kaikki moskat on kerinneet levitä pitkin järven rantoja ennen kuin sinne asti päätyvät. Niin, muistinko mainita, että tämä tila sijaitsee ihan tasan noiden kahden mittauspisteen puolivälissä. Että semmosta insinööritiedettä tällä paikkakunnalla. Uskallanpa väittää, että silloin kun/jos nuo paskavedet järveen pääsevät, tästä meidän rannasta mitattuna mahtaisi olla melkoisen mojovat tulokset.

Mutta eipä hätiä mitiä - nyt on kaivo kunnossa ja vettäkin varmaan riittävästi - ainakin jossain vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti