perjantai 30. heinäkuuta 2010

Poikkeuksellisen raju ukkosmyrsky - tuuli jopa 29 metriä sekunnissa

Wau, se tuli sittenkin se sade. Puoli kahden aikaan aamuyöllä alkoi tuulla ja ukkostaa. Ja toden totta tosiaan, ei ollutkaan mikään pieni ukkoskuuro. Tässä lähialueella 50 - 60 kilometrin säteellä tapahtui yön aikana kummia - junaliikenne on poikki, kun puita on kaatunut radalle, sähköt poikki useammassakin paikassa ja tuolla täältä vajaat 100 km kaakkoon on mitattu tuulen nopeudeksi 29 metriä sekunnissa. Kyllä sitä tuulta täälläkin riitti, vaikea arvioida miten kova se oli ja virallista tietoa ei ihan tästä lähistöltä ole näköjään saatavilla. Ainoa tieto mitä mediasta lähialueelta löysin, kertoi täällä olleen tuulta yli 20 metriä sekunnissa. Ja jos täysinäinen vesiämpäri menee tuulessa nurin, voi hyvin kuvitella mikä on tuulen voima ollut. Melko pian sen julmetun salamoinnin ja jyrinän alkamisen jälkeen pamahti täälläkin sähköt poikki. Onneksi toimivat nyt aamulla, olisi ollut tylsää ruveta puuhellalla ammukaffejaan keittelemään. Alueen saldonahan on noin 23 000 sähkötöntä taloutta viime yönä. Aika paljon. Tiet ovat tässä lähiympäristössä poikki lehtien mukaan useammastakin kohdasta, puiden kaaduttua tielle.

Kyllä sen aamulla huomasi, että täälläkin on tuullut, jopa niin, että kaikki mitä ei ollut sidottu kiinni, pyöri aamulla pitkin pihaa. Ämpärikasvatuksessa olevat tomaatit, paprikat - kaikki. Ensimmäinen homma aamulla olikin sitten mennä palelemaan tuonne +20 asteen viimaan ja nostamaan kaikki kasvit pystyyn. Tappioilta ilmeisesti säästyttiin, näyttivät olevan hengissä riepotuksesta huolimatta. Opetuksena tässä on se, että jos se on irrallaan, sido se kiinni. Suurimman osan tomaateistanihan olen sitonut kasvihuoneen seinään varmuuden vuoksi - kun olivat niin pitkiä ruipeloita ja tuppasivat tuulella kaatumaan. Osaa en kiinnittänyt - kun ovat pensastomaatteja ja sellaisia tukevia puskia, ja eivät ne tähän mennessä ole kaatuilleet. No, ei kai tuollaisessa tuulessa pystyssä pysy mikään.

Avomaalla tomaatit ovat kestäneet myrskyn todella hyvin. Samoin munakoisot. Myrsky näköjään innoitti munakoisot kukkimaankin ihan urakalla.


Piilottelevat ryökäleet, nuo kukat. Mutta ovat yllättävän nättejä. Tämähän on ihka ensimmäinen kerta kun munakoisoja yritän kasvattaa, niin en yhtään tiennyt millaisia kukkia ne loppujen lopuksi sitten tekevät.

On ihan yhtä juhlaa kävellä tuolla ulkona nyt, ja kyllä tuo +20 tuntuu todella kylmältä hirmuhelteiden jälkeen. On se jännä juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti