sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Tomaattien kasvatusta kasvihuoneessa, avomaalla ja ämpäreissäkin

Siirsin melkoisen määrän tomaatteja ihan avomaalle tuossa noin vikkko sitten. Osa on pellolla siistissä tai oikeastaan vähän vähemmän siistissä rivissä. Osa on kymppilitran purkeissa kasvihuoneen vieressä. Osa asustaa onnellisesti kasvihuoneessa ja kasvattaa - lehtiä lähinnä.

Kuten jo aikaisemminkin olen kertoillut, kokeilen kaikkea mahdollista tänä vuonna. Eri lajikkeita ja eri tapoja kasvattaa niitä. Taimiahan minulla oli suurinpiirtein 50 alunperin. Neljäätoista eri lajia. Tällä hetkellä siis tilanne täällä on se, että lähes joka lajia kasvaa kolmessa eri paikassa. Kasvihuoneessa on kaikista neljästätoista vähintään yhdet yksilöt kasvamassa. Kymppilitran purkeissa on viittä eri lajia. Avomaalla sitten lähes kaikkia lajeja myös. Hassuinta tässä on se, että ne yksilöt, jotka kasvavat ämpäreissä näyttävät voivan kaikkein parhaiten. Tekevät jo hirmusti raakileita ja kasvavat todella vauhdilla.

Kokeilussa on pensastomaatti lajike nimeltä Incas. Ostin pussillisen siemeniä ihan sen takia, kun ne olivat siinä pussin kuvassa niin jännän näköisiä. Pussillisesta siemeniä taimiksi asti kehittyi vain kaksi. Ne kaksi siis ovat hengissä vieläkin. Toinen kasvihuoneessa ja toinen purkissa kasvihuoneen ulkopuolella. Kasvihuoneessa oleva yksilö pukkaa kukkia, mutta ei mitään muuta toistaiseksi. Purkissa asuva tyyppi sensijaan tekee jo tomaatteja täyttä päätä, kuten alla olevasta kuvasta näkyy,Harmi, että on vain kaksi, nyt en voi kokeilla tätä lajia avomaalla.

Kirsikkatomaatti Sweet 100 kasvaa ihan hyvin kasvihuoneessa. Nyt se aloittelee ensimmäisten raakileiden tekoa, eli tomaatit ovat suunnilleen ison nuppineulan pään kokoisia. Kymppilitran ämpärissä kasvava vesseli taas pukkaa jo isompaa hedelmää, alla taas kuva siitä miten hyvin ämpärikasvatuksessa tomaatti voi.Avomaalle siirtämäni yksilöt kukkivat niin maan perusteellisesti. En sitten tiedä ehtiikö minkäänlaista satoa tulla.


Tietysti, jos ilmat jatkuvat tällaisina pitkälle syksyyn, voi sieltä jokunen tomaatti tullakin. Tänään tosin syötiin jo ensimmäiset Micro Tom -tomaatit - hyviä olivat. Miten noiden muiden käynee, sen sitten ajan kanssa näkee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti