perjantai 20. toukokuuta 2011

Tänään oli kurpitsapäivä

Tämä aamu alkoi valoisasti, auringon paistaessa täydeltä terältä. Jo heti kuuden jälkeen ulkolämpötila oli pitkälti päälle kymmenen astetta ja lisää lämpöä tuli melkoisen joutuisasti auringon porottaessa lähes pilvettömältä taivaalta. Ruokintapaikan linnut ovat taas pääsääntöisesti kadonneet, heti kun tulee vähänkin lämpimämpää ne lähtevät omille teilleen. Tuossa vielä kyllä pyörii jo viikon verran paikalla viihtynyt vihervarpusparvi. Iso parvi tämäkin, mutta ei läheskään niin valtava, kuin se pari viikkoa sitten tontilla pysähtynyt järripeippoparvi.

Laskeskelin taas aikani kuluksi aamukahvilla lintuja, 56 ehdin laskea vihervarpusista, ennen kuin ne pyrähtivät pois. Muutama punatulkku ja viherpeippokin siellä näytti vielä olevan. Vihervarpuset näyttävät suosivan terveellistä ruokavaliota. Syövät nyt nimittäin itäneitä auringonkukansiementen ituja. Ainakin niillä on päivän vitamiinit taattu tuolla appeella. Olen nyt aikeissa lähipäivinä siivota tuon ruokintapaikan, heti kun ennätän. Johan siellä tosin tuli kertaalleen haravoitua auringonkukansiementen kuoret kasaan, mutta vierailevat otukset ovat sen kasan jo hajottaneet. Osaavat näköjään nuo pikkulinnutkin kaivaa ihan kiitettävästi.

Pellolla mennä vilistää mahdoton määrä västäräkkejä. Ne kiusaavat koiraparkaa, joka aina yrittää ottaa niitä kiinni. Eipä tuon koiruuden kalloon mahdu, että ne osaavat lentää tiehensä nuo linnut ja turha niitä on kiinni yrittää ottaa. Vaan hauskaa sillä näyttää silti olevan, vaikkei se niitä kiinni saakaan.


Koiran ja lintujen toilailuja seuratessa huomasin, että jo siellä pellolla pilkistää ensimmäiset rikkaruohot esiin, vaikka ei kovin kauaa ole siitä kuin maa muokattiin. Pitäisi varmaan vähän jo käydä uudelleen muokkaamassa. Rikkaruohot valitettavasti näyttävät olevan taas kerran ensimmäisiä kasvunaloittajia.


Ja jos siellä on noitakin! Pitää varmaan kaivaa voikukkarauta jostain esiin ja lähteä kaivamaan ne maasta, ennen kuin ehtivät levitä.

Aamupäivän aikana ehdin jo siivoilla kasvihuonetta ja sen ympäristöä aika paljon. Tietysti ensimmäiseksi aamulla tuli tiskattua valtava tiski eilisen kakkujen paistorupeaman jäljiltä. Innostuin illalla vielä tekemään kuivakakkuja ja niitä tulikin sitten väsättyä kokonaista kuusi kappaletta. Muutenhan eilinen sadepäivä menikin ihan ihmetellessä, eikä oikein mitään tullut saatua aikaan.

Kasvihuoneella kasvussa olevat taimet voivat kohtuullisen hyvin. Persilja kasvaa kuin viimeistä päivää.On sen verran hidaskasvuinen laji tuo persilja, että sitä täytyy kohta taas laittaa tulemaan lisää. Tänä vuonna minulla on useampia lajikkeita sitäkin, kunhan nyt muistaisi laittaa ne kasvamaan.

Siperianhernepensaan siemenetkin ovat itäneet. Yllättävän kauan niillä kesti se kasvuun lähtö. Kohtapuoleen voisi laittaa niitäkin lisää. Tässä vaan nyt on tullut vastaan ruukkupula. Täytynee joku päivä piipahtaa paikallisessa marketissa ja hakea niitä lisää - tietysti sillä edellytyksellä, että niitä siellä on. Viime vuonnahan tältä paikkakunnalta ei kasvatusruukkuja löytynyt millään.

Kurpitsansukuiset kasvit siis lähtivät tänään kasvukierrokselle. Sinne tuli ruukutettua nyt neljää eri lajia kesäkurpitsaa ja kuutta eri lajia kurpitsaa. Laitoin varovasti pari kappaletta kutakin lajia, vielä nuo kelit saattavat olla sen verran viileät, että kupsahtavat heti alkuunsa, vaikka kasvihuoneessa ovatkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti