sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Päiväretki puutarhalle ja pikkupuuhasteluja

Sain taas apujoukkoja viikonlopuksi ja hyvä niin, tässä on ollut julmetusti kaikenlaista touhua ja tekemistä, eli ylimääräinen käsipari oli todella tarpeen. Viikonlopun aikana on ehditty tehdä vaikka vallan mitä. Lauantai aamupäivä mennä hurahti lähes kokonaan shoppaillessa Heikkisen Kukkatarhalla, joka on melko iso puutarha- tuolla noin viidenkymmenen kilometrin päässä. Kukkaostosten jälkeen sitten käytiin vielä joissakin muissakin kaupoissa tuon suuremman kaupungin liepeillä. Verkkoaitarullakin tuli ostettua - tarkoituksena olisi laittaa se tuohon kasvimaan reunalle - estämään koiraneidin pomppiminen perunapenkeissä.

Puutarhalta mukaan lähti kaksi korillista orvokkeja ja pari suikerosorvarinpensasta. Paljasjuurisia aitataimiakin tuli otettua 10 kappaletta. Olisin halunnut marja-aroniaa, mutta sitä ei ilmeisesti ollut, joten tyydyin koriste-aroniaan. Ovathan ne koristearoniankin marjat syötäviä, pienempiä ja tanniinisempia, mutta syötäviä kuitenkin.

Ostin myös kolme ruukullista purjontaimia, koska osa siemenestä kasvattamistani purjoista on täällä mennyt parempiin suihin. Kasvihuoneessa purjot pisti poskeensa jokin jyrsijä ja täällä sisällä tuo meidän kissaneiti. Taimihakkurini numero kaksi, Kiya, suorastaan rakastaa sipulia ja sipulille maistuvia kasveja. Nyt uudeksi suosikiksi on noussut purjo. Aina kun silmä välttää Kiya neiti löytää tiensä purjoruukkujen luo. Noh, kyllä se pisteli poskeensa surutta yhden munakoison taimenkin. On se kummallinen otus tuo kasvissyöjä kissani.

Puutarhalla oli pääsääntöisesti kukkia ja pensaita, mutta löytyi sieltä muutamia hyötykasvilajejakin. Tarjolla olisi ollut tomaatteja, kurkkuja ja kesäkurpitsoita, niitä en sortunut ostamaan, koska itselläni nuo lajit ovat tuolla kasvihuoneessa jo niin hyvin edustettuina ainakin jos lajikkeita laskee. Yrttiosastolta kuitenkin nappasin aika monta ruukkua ostoskärryyn, mm. viinisuolaheinä ja oregano lähtivät mukaan, olivat melko isokokoisia ja hinta oli sopiva, eli en voinut vastustaa kiusausta. Piti sieltä siis jotain ostaa, vaikka onhan minulla tuolla kasvihuoneessa itsellänikin jo kaikenlaista yrttiä kylvettynä. Osa niistä on jo itänytkin, mutta ovat vielä melkoisen pieniä tässä vaiheessa.

Kukkia tuli hankittua myös. Ostin kaksi 10:n orvokin koria pihakukiksi. Kolmea eri väriä tuli otettua, sinikeltaisia, sinisiä ja keltaisia.


Osan ehdin jo istuttaa ruukkuihin - tuonne saunahuoneen ikkunan alle ja kuistille. Samaan syssyyn tuli ostettua yksi White Crane liljakin.Mielettömän upean näköinen kukka, en aikaisemmin tällaisia olekaan missään nähnyt. Tämä laji on tuollainen vinhan värinen, pääosin vaaleanpunainen, viininpunaisilla raidoilla.Eniten minua kuitenkin viehätti tuon kukan muoto.

Shoppailurupeaman jälkeen sitten rynnistettiin tontille ja puutarhahommiin. Siinä sitten vierähtikin koko loppu lauantai. Lähes koko sunnuntaikin kului pihamaata siistiessä, kesäkukkia ruukkuihin istutellessa sekä nurmikkoa leikatessa. Sain ostettua tosi edullisesti kymmenen paalia olkia, tuonne ne kasattiin pihan perälle pressun alle.


Nuo tulen käyttämään katteena kasvimaalla, kattamisen jälkeen on toivottavasti vähemmän haittaa rikkaruohoista. No, se jää nähtäväksi, mutta optimistinen kuitenkin olen.

Vettä on satanut ihan perjantaista lähtien säännöllisen epäsäännöllisesti, eli lähes koko ajan. Pieniä poutajaksoja on ollut, mutta pääsääntöisesti sateessa noita pihahommia on yritetty tehdä. Onneksi on luvattu parempaa säätä jo muutaman päivän kuluttua. Toivottavasti ne sääennusteet pitävät paikkansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti