tiistai 26. heinäkuuta 2011

Papuja ja papukukkia

Tavanomaiset vihreät pensaspavut ovat jo ehtineet tehdä mahtavan kokoisia papuja. Ja niitä on paljon! Violetti papu alkoi vasta kukkimaan, eli huomattavasti myöhäisempi vesseli näyttäisi olevan.Värikkään kukan se näyttää tekevän tuo lajike. Näitä minulla ei aikaisemmin ole ollutkaan, eli tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, minkälaisia nämä sitten papuina ovat. Siemenpussin kuvan mukaa pavutkin ovat siis violetteja ja teksti kertoi, että vaihtavat sitten värinsä vihreiksi keitettäessä.

Tavallinen vihreä pensaspapu tekee ihan mukavan näköisen kukan sekin, tosin paljon vaatimattomamman näköisen kuin tuo violetti.


Mutta haitanneeko tuo kukan vaatimattomampi ulkonäkö yhtään mitään, pääasia on, että papuja tulee..
Kaikki papulajikkeet täällä aloittivat kasvunsa vanhalla kasvihuoneella, josta siirsin ne avomaalle muovikaaren alle jo toukokuussa. Aikansa kituutettuaan, ne alkoivat vihdoin ja viimein kasvaa ihan kunnon vauhdilla ja nyt siis ensimmäiset pavut ovat jo ihan kivan kokoisia.

Kesäkurpitsapenkeissä on ollut joka päivä kivoja yllätyksiä, ne kun kasvavat sellaista vauhtia, että on ihan pakko kerätä jo pois kasvamasta. Toissapäivänä kun niitä satsin tuolta pellolta aamulla olin kerännyt, kauppareissulla sitten iltapäivällä hymähtelin ihan ääneen tuolla paikallisessa S-marketissa ulkomaisen kesäkurpitsan kilohinnalle. Saa niistä vielä näköjään useamman euron kaupassa kilolta pulittaa. Onneksi ei tarvitse niitä ostella, niistä ostetuista kun ei koskaan tiedä… ei tiedä mitä lannoitteita tai kasvimyrkkyjä niiden kasvun aikana on käytetty. On se vaan mahtavaa, kun saa omasta maasta kaiken mitä tarvitsee.

Tässä pikkuhiljaa alkaa tulla se aika kesästä, jolloin joutuu keräämään muutaman kilon kurpitsansukuisia ihan joka päivä.

Diamant F1 -lajikkeen kesäkurpitsa tekee tasaisesti kauniin tumman vihreitä ja kauniin muotoisia kesäkurpitsoita.


Ja niitä tulee molempiin kasvamassa oleviin yksilöihin todella monta kerrallaan.

Pepo Nimba -lajike tuottaa myös jo hyvin.


Näitä raidallisia on tuolla kasvamassa useampia, viisi kappaletta, ellen väärin muista.

Keltaiset Gold Rush -lajikkeen yksilöt vasta aloittelevat kukintaansa. Laitoin ne itämään viikkoa myöhemmin kuin nuo muut.Ihan hyvä, että laitoin ne kasvamaan myöhemmin kuin muut, näin saan tasattua tuota satoa vähän pidemmälle ajalle. Ehtii sitten käyttää kaikki mitä tuolla kasvaa, kun ei kypsy kerralla liikaa.

4 kommenttia:

 1. Onpa hyvi tulossa kurpitsaa! Sinähän voit noistakin kerätä siemeniä (pienenä vihjeenä...), olisi hauska nähdä, mitä F1- lajikkeen jälkeläisestä tulee. En jaksa kirjautua, tämä oli Hellu.

  VastaaPoista
 2. Joo - näin olin ajatellutkin keräillä kaikista lajikkeista ainakin vähän siemeniä. On ihan hyvä olla jossain vaiheessa siementen suhteen omavarainen. Tarttee vaan jättää sinne muutama kasvamaan isoksi asti, että saa ne siemenet talteen. Ja onhan se tietty mielenkiintoista nähdä millaisia F1 siemenistä tulee, täytyy nyt sitten ottaa niitäkin, eihän sitä koskaan tiedä, saattaahan se jälkeläinen olla parempikin, tosin yleensä ne kai eivät ole.

  VastaaPoista
 3. Talvikurpitsassa on ainakin noin 300 siementä, että ei varmaan tarvitse jättää kuin yksi kurpitsa kasvamaan täysikokoiseksi noista kesäkurpitsoistakaan.

  VastaaPoista
 4. Jep, jos yhden jättäis joka lajista - sitten vois hukkua siemeniin - noita lajikkeita kun on tuolla "muutama" =)

  VastaaPoista