maanantai 1. elokuuta 2011

Myöhäskesää ja sadonkorjuuta

Satokausi on parhaimmillaan, kaikkialla riittäisi kerättävää ja keittiö pursuaa yrttejä, sipuleita sun muita mukavia syötäviä kasviksia. Aikaa ei tahdo riittää kaiken hyödyntämiseen. Marjatkin ovat kypsyneet vaivihkaa marjapuskissa, niitäkin pitäisi ehtiä kerätä.

Punaisia viinimarjoja tulee taas tänäkin vuonna ihan liikaa, niitä kun ei meidän huushollissa juurikaan käytetä.

Paprikat kukkivat kuin viimeistä päivää. Ovat vähän myöhässä ryökäleet. Viime kesänä paprikoille kävi hassusti pienoiskasvihuoneessa, muurahaiset kun asuttivat taimiruukut. Tänä vuonna on ollut aivan liian märkää paprikantaimien kasvun kannalta. Nämä, jotka nyt kukkivat, ovat pellolla istutusruukuissaan vielä. En voinut niitä peltoon laittaa, kun maa oli liian märkä. Kun kaivoin istutuskuopan, sellaisen normikuopan noin 25 cm syvän, täyttyi se heti vedellä. Ei sinne oikein minkään kasvin juuria voinut veteen paiskoa. Tuosta voikin hyvin päätellä miten sateista täällä on tänä vuonna ollut. Harvemmin kai sitä niin paljon vettä tulee, että se jää seisomaan päiväkausiksi ihan tuohon maan pintakerrokseen.

On siellä muutama paprikanalkukin tulossa. Kuvaan eksyi yksi niistä pienimmistä, kun yrittelin kuvailla niitä kukkia enemmän.

Kukkapenkissäkin vielä muutama urhoollinen ja myöhäinen kukkija loistaa valtavalla nuppuvalikoimalla. Tämä jokin liljansukuinen kukka tekee vasta nyt nuppuja. Muistaakseni tämä oli sellainen hennon vaaleanpunainen sitten kukkiessaan.

Tämä on niitä kasveja, jotka pari vuotta sitten toin tänne sipuleina. Istutukset menivät vähän miten sattui, syksy kun ei ollut ollenkaan otollinen sellaiseen puuhaan. Olin aivan varma, ettei mikään istuttamani sipuli lähtisi kasvamaan, mutta olin kuin olinkin väärässä. Vuoden tauon jälkeen tuolla oli keväällä krookuksia pilvin pimein takapihalla. Ja nyt sitten nämäkin suvaitsevat alkaa kukkimaan. Hieno juttu.

Kasvihuoneessa olisi vielä vaikka kuinka paljon pellolle siirrettävää. Täytynee nyt ensin kuitenkin korjata tuleentuneet perunat ja sipulit pois. Niiden tilalle voikin sitten istuttaa ne loput kasvit kasvarista. Kiinankaalia siellä vielä olisi muutama taimi, ne odottavat kasvimaalle pääsyä. Viime vuonnahan sain mahtavan sadon kiinankaalista, tosin tähän aikaan ne oli jo istutettu kasvimaalle. Hassu kaalikasvi, kasvaa pitkään ja hartaasti syyskylmille asti ja ainakin täällä heinäkuun lopulla avomaalle istuttaminen kannatti. Satoa tuli niin paljon, että sitä oli melkeinpä liikaa. Saas nähdä miten tänä vuonna käy, nyt kun ollaan vähän myöhässä verrattuna viime satokauteen. Täällä eletään taas mahdottoman mielenkiintoisia aikoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti