sunnuntai 14. elokuuta 2011

Öttiäisiä ja ötököitä, osa 2 - elokuussa bongattuja

Nyt on se aika vuodesta, kun perhosten toinen sukupolvi liihottelee maisemissa. Aikaisemmin neitoperhot olivat täällä vain satunnaisina vierailijoina. Siis hyvä jos yhden kesässä näki.Eilen tuolla pellonreunalla kävellessäni laskeskelin näkyvissä olevia perhosia. Ja kappas kummaa kaikki paitsi yksi onneton lanttuperhonen olivat näitä neitoperhoja. Nätti ötökkä ja ihan kiva, että niitä on täällä nyt pilvin pimein. Olen tuossa pitänyt muutaman aarin maata ihan niittynä, ehkä siellä sitten kasvaa kaiken muun seassa näidenkin perhosten toukille sopiva ravintokasvi.

Siinä samalla sitten aloin katsastaa muitakin ötököitä, yleensä en niitä löydä vaikka miten etsisin. Ne vaan joskus pujahtavat kuviin ihan vahingossa. Vaan tänään löytyi muutama mielenkiintoinen tapaus. En edes välttämättä tunnista kaikenkarvaisia hiirtä pienempiä ötököitä, mutta nimitän niitä surutta mielestäni lähimmäksi osuneella nimellä.

Ensimmäinen ei kuulu suosikkeihini. En noita hämyhäkkejä pelkää, mutta en kyllä isommin niistä tykkääkään.Ovat ne silti joskus ihan vinkeän näköisiä, varsinkin jos onnistuu kunnon lähikuvan saamaan, näkee yksityiskohtiakin.


Löysin myös sellaisen kivan pienen kullanvärisen koppakuoriaisen.
Ei ole harmainta aavistustakaan mikä se on, eli luokittelen sen surutta sarjaan koppikset.

Seurailin myös kukkakärpästen touhuja hetken aikaa. Toiset niistä ovat niin ampiaisten näköisiä, että pitää todella tarkkaan katsoa onko kyseessä ampiainen vai kärpänen.Näitä ihan tavallisen ampparin näköisiä kukkiksia oli tuolla mahdottoman paljon.


Löytyihän sieltä toinenkin malli kukkakärpäsestä, niin tai ainakin oletan tämän olevan kukkis - vaan mistäpä sitä tietää, voihan se olla joku pistiäinenkin. Tämä veijari oli aika vinkeän näköinen.Siinä se istuskeli lehden laidalla pitkään ja näytti ihan siltä kuin sillä olisi ollut sellainen pieni pilke silmäkulmassa. Tällaisia kivan näköisiä pikkuöttiäisiä löytäessään, kiroilee pitkään ja hartaasti makro-objektiivin puutetta. Näistä kun saisi niin kivoja kuvia kunnon objektiivilla.

Ukonhatussa asustaa mielettömän iso kilpikirva-armeija. Ihmettelin hetken, miksi kasvi oli täynnä muurahaisia, mutta ilmeisesti näillä kirvoilla ja muurahaisilla nyt on menossa jonkinnäköinen yhteistyö ja avunantosopimushomma.Onneksi ovat asuttaneet tällaisen kukan, eikä mitään hyötykasvia. Näitä kukkia tuolla onneksi riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti