torstai 26. huhtikuuta 2012

Aamukahvivieraita


Tässä tontilla aina sattuu ja tapahtuu, yleensä eniten aamuisin. Sitä kun unenpöpperöisenä litkii aamukahviaan ja yrittää kiivaasti saada silmiään auki, ei tuo huomiokyky niitä parhaita ole. Mutta huolimatta tuosta olen onnistunut aina silloin tällöin tuolta pihamaalta ja pellolta aamukahvivieraita bongaamaan.

Viime viikolla tuossa pihassa pyörähti kärppä. Sen verran pitkään ja hartaasti kaveri tuolla touhuili, että tunnistuskin oli sitten ihan sataprosenttinen. Päävärinä ruskea, mahan alus valkoinen, pitkä häntä ja musta hännänpää kertoivat heti, että kyseessä on kärppä. Nyt kun pienen ajan kuluessa olen sekä lumikon että kärpän tuossa nähnyt, ihmettelen itsekin, miten ihmeessä olin epävarma aiemmin talvella lajimääritystaidostani lumikon kohdalla.

Tämän aamun vieraileva tähtönen oli rouva rusakko. Ai mistäkö tiedän, että kyseessä oli rouva. Sukupuolen määritys jäniseläimillä on tosi vaikeaa, en takavuosina kanistanikaan pystynyt sanomaan kumpi se oli. Vaikka vaikeaa tuo sukupuolen tunnistaminen on, olen silti melkein satavarma, että tässä nyt on kyseessä naaras. Rouva rusakko on nimittäin erittäin vahvasti raskaana.

Isokokoinen tämä rouva oli, huomattavasti isompi kuin edellinen rusakkovieras. Tämä suuri koko myös viittaa siihen, että kyseessä on naaras, ne kun ovat aina paljon isompia kuin urokset. Tuolla takapihalla rouva kävi ihmettelemässä järvenrantaa.
Kävi ihan rantaviivalla asti tutkimassa jäätä. Oli kovin valppaana, saattoi jopa kuulla kameran sulkimen äänen, koska aina surahduksen aikana valpastui enemmän.

Katseli tuo hetken verran suoraan meikäläistäkin sen kummemmin hötkyilemättä.
Siinä hän sitten poseerasi hetken, istuen niin että iso massu näkyi. On joko harvinaisen hyvässä lihassa oleva jäniseläin tai sitten, kuten jo tuossa totesin, perheenlisäystä tulossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti