keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Kasvimaalta keittiöön

Sarjassamme sadonkorjuu ja sen jatko-osat ollaan täällä jo niin pitkällä, että kasvimaalla ei enää ole kuin pari hassua pientä kesäkurpitsaa ja tasan kaksi spagettikurpitsaa. Lähes kaikki mahdollinen on jo jatkojalostettu pakastimeen. Sitten tietysti on vielä porkkanat ja muut juurekset ja perunat, mutta se on jo toinen juttu.Vuorossa täällä nyt on mangoldin kerääminen ja erilaisten ruokalajien valmistaminen niistä.

Mangoldi täällä nelosvyöhykkeellä tuntuu viihtyvän enemmänkin kuin hyvin. Kasvaa mahdottoman upeasti.

Mangoldista olen valmistanut lähinnä lettuja toistaiseksi. Ovat muuten uskomattoman hyviä nämäkin.
Seuraavanlaisen ohjeen mukaan olen niitä tehnyt:

Mangoldiohukaiset

Nippu mangoldia = 6-10 vartta, riippuen lehtien koosta
1 dl pienennettyä pilli- tai ruohosipulia
½ dl hakattua persiljaa
1 dl ruokaöljyä
2 kananmunaa
5 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria

Mangoldeista revitään lehtiruodin paksu osa erilleen. Keitetään lehtiruoteja n. 3-5 minuuttia, lisätään lehdet myös veteen ja keitetään n. 5 min tai kunnes ovat pehmenneet. Valutetut ja jäähdytetyt lehdet ja lehtiruodit soseutetaan sauvasekoittimella, lopuksi paiskataan mukaan persilja ja ruoho- tai pillisipuli ja hienonnetaan niitäkin vähän. Sekoitetaan lettutaikina normaalisti, maustetaan ja paistellaan. Hyviä tulee - takuuvarmasti.

Se on ihan kivasti syksyn oloa edelleenkin ilmassa. Tatteja pukkaa metsän täydeltä. Tosin itse en minnekään kovin pitkälle sienimetsään tässä ole ehtinyt. Tuossa vajaan 40 metrin päästä meikäläinen sienessä käy. Tämänkertainen sienisaalis oli kohtuullinen. Pieniä ja näpsäköitä ja puhtaita.
 
Seuraavana onkin vuorossa operaatio vihreiden tomaattien metsästys ja säilöminen. Tuolla avomaalla niitä tomaatteja piisaa. Vielä on sellaisiakin, jotka päivittäin tuottavat kypsiä yksilöitä. Mutta ihan selkeästi on myös sellaisia, jotka eivät takuuvarmasti ehdi. Ollaanhan nyt jo syyskuussa. Nämä aion kerätä ja värkätä vihreitä purkkitomaatteja. Ohjeenkin sain kaverilta, joka kävi täällä kääntymässä, toipa vielä mukanaan ihan kaikki tarvittavat tykötarpeetkin niiden tekemiseen. Vähän siisti juttu.
 
Myöhäistä satoa
 
Pavut intoutuivat vielä tekemään toisen sadon. Lopettivat kukkimisen jo muutama viikko sitten ja jätinkin ne ihan huomiotta pitkäksi aikaa. Nyt sitten eilen huomasin ihmeekseni, että siellähän on lisää papuja. Ja paljon. Ja isoja.
 
 

Jopa ne yksilöt, jotka siirsin pois kasvilaatikostani tilaa viemästä - kun eivät kukkineet ja olivat muutenkin vähän rupsahtaneen näköisiä, sellaisia kummallisen keltaisia - ovat tehneet hurjasti palkoja. No, hyvä näin, ei tässä auta muu kuin kerätä pois, ennen pakkasia.
 
Vihreitä tomaatteja
 
Avomaalla olevat San Marzano luumutomaatit ovat täynnä raakileita. Mielettömän runsaasti nämä ovat tomaatteja tehneet. Harmi vaan, että kesä loppui kesken, eivätkä nämä enää millään kaikki kypsiksi ehdi. San Marzanolla on jännä tapa piilottaa raakileensa todella hyvin lehtien sekaan. Olen nyt jonkin verran niitä lehtiä karsinut ja kyllä siellä tomaattia piisaa.


Nämä ovat siitä kivoja, että ne on helppo viipaloida tomaattisäilykkeeseen. Täytisi tässä ehtiä sitäkin tekemään. Mihin ihmeeseen se aika oikein kuluu - koskaan ei ehdi tarpeeksi tekemään. Niin, ja vastahan sitä oli toukokuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti