maanantai 21. toukokuuta 2012

Muurahaisia penkissä - milläs niistä keväällä myrkyittä eroon pääsee…?

Muurahaiset ovat taas vallanneet joitakin osia kasvimaastani. Eivät niiden pesät onneksi isoja ole, mutta yhdessä lavakauluslaatikossa niitä vilisee niin paljon, että sinne on ihan turha yrittääkään mitään kylvää tai istuttaa. Tähän aikaan vuodesta luonnonmukaiset häätämiseen soveltuvat ainekset ovat lievästi sanottuna vähissä. Nokkoset eivät vielä ole kasvaneet riittävän isoiksi, että voisi nokkosvettä tehdä. Raparperikin sinnittelee melkoisen pienenä vielä, raparperivesihän olisi melkeinpä paras mahdollinen aine noiden öttiäisten häätämiseen. Niinpä, keväällä on vitsit vähissä, jos aikoo myrkyittä puutarhaansa hoitaa.

Yksi konsti tietysti olisi käyttää ronskinlaisesti vettä, muurahaiset eivät kosteassa viihdy. No, nyt kun on ollut niin märkää, tuntuisi tosi typerältä lähteä vielä lisää kastelemaan.

Vaan eipä hätiä mitiä, onhan niitä konsteja olemassa muitakin. Himokahvinjuojana keittelen pari - kolme kannullista kaffetta päivässä. Siitä tuloksena on muutama suodatinpussillinen kahvinporoja. Parin päivän pussit poroja riittää ihan hyvin yhteen lavakauluslaatikkoon ja varmasti muuten lähtee muurahaiset! Ne eivät nimittäin tykkää yhtään kahvinporoista. Sama juttu muuten etanoiden kanssa, eivät tykkää.

Nyt sitten muurahaisia häätäessä, tulee myös samalla lannoitettua tuo laatikko, kahvinporot nimittäin ovat aivan älyttömän hyvä lannoite, ihan sellaisenaan. Tosin ihan kaikille kasveille ne eivät sovi, muuttavat maan hieman happamaksi, kahvinporojen ph kun on yleensä 3 ja 5:n välillä. Toisin sanoen, esimerkiksi rhododendronit suorastaan rakastavat niitä. Maan voi sitten neutraloida kalkilla, jos näyttää että kasvit kärsivät. Eli tänään kerätään kahvinporot talteen - eikä viedä kompostiin vaan suoraan tuonne lavakauluslaatikkoon.

Huomenna sitten selviää miten nopsaan muurahaiset ottavat hatkat kun saavat kahvinporot niskaansa =)

2 kommenttia: