maanantai 21. toukokuuta 2012

Laatikkoleikkiä

Tässä tullaan leikkimään laatikkoleikkiä muutama viikko, ainakin siltä näyttää. Siirsin toisen uusista kasvilaatikoista kasvimaalle eilen. Tuolla ne uudet, tervamaalilla käsitellyt laatikot ovat autotallin nurkalla odottaneet siirtoa jo muutaman viikon. Ja nyt viimeinkin raahasin toisen niistä loppusijoituspaikkaansa eilen. On muuten harvinaisen hankalaa tehdä tuollainen homma yksin. Laatikko painoi kuin - sanonko mä mikä.. ja isokin se on, eli aikaa tuohon hommaan vierähti melkoisen paljon. Aiemmin jo aamukahdeksalta ruopsuttelin laatikolle paikan tuonne kasvimaan reunalle. Siinä sitten vierähti melkoinen tovi kun sitä laatikkoa siellä paikalleen sovittelin ja mallasin.

Laitoin sinne alimmaiseksi kerrokseksi parin sentin verran sanomalehtiä, jotka kastelin huolella. Sanomalehtien päälle sitten aloin kärräämään multaa. Laatikon täyttöhommia ja mullan siirtämistä sinne täällä nyt sitten riittää useammaksikin päiväksi. Tämä on yksi niitä hommia, jotka tehdään pikkuhiljaa.

Sadattelin mullan laatua kun sitä sinne laatikkoon vein. Taisi olla virhe tilata multa tuolta paikalliselta toimittajalta - sen pitäisi olla Kekkilän multa-asema, mutta tuo tavara mitä tänne toimittivat, on kyllä täysin kelvotonta. Täynnä muoviroskaa, isoja kiviä, puiden juuria ja savea, niin ja tiilenkappaleita sun muuta kummallista. Olen nyt kasannut nuo mielestäni multaan kuulumattomat ihan omaksi kasakseen, saa nähdä miten iso kasa siitä tulee.
Vanhaan kasvilaatikkoon sain ensimmäiset kylvöt tehtyä myös eilen. Laatikossa talvehtineiden pillisipuleiden seuraksi pläjäytin muutaman rivin salaattisipulia ja porkkanaa, sinne tuli nyt kahta eri lajia sipulia ja kolmea eri lajia porkkanaa: tavallista oranssia, keltaista ja violettia. Näitä kaikkia lajeja minulla on tuolla kasvanut aikaisemminkin, eli soveltuvat hyvin kasvatettaviksi tuossa. Tällä kertaa kokeilin Nantes -lajikkeella hajakylvöä - kun siellä laatikossa tilaa kerran on, ajattelin maksimoida sadon. Tai siis yrittää, hajakylvöllä ne saa sijoitettua siten, että niitä ei välttämättä tarvitse harventaa.

Laatikossa on tilaa vielä vaikka kuinka, seuraavaksi varmaan täytyy kylvää kultajuurikkaita tai jotain.Pillisipulit kasvavat vauhdilla, nuo alkavat olla jo sen kokoisia, että niitä voisi syödä.
Lavakauluslaatikotkin pitäisi saada kuntoon, mutta niissä nyt on ilmennyt vähän ongelmia. Ne aion kuitenkin ottaa viimeistään huomenna käsittelyyn, jos ei mitään ihmeitä satu.

Tämän päivän ohjelmassa on ollut mullan kärräämistä ja samaa laatikkoleikkiä kuin eilenkin. Aika iso urakka tuo kyllä on, mutta onneksi sitä ei ihan joka vuosi tarvitse tehdä.

4 kommenttia:

 1. Meillä on sama projekti meneillään, laatikot ovat odottaneet siirtoa ja huomenna siihen on aikaa.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. No justiinsa, kadotin viestini...

  Siis noista kahvinporoista piti kysyä että miten niiden kanssa toimitaan jos haluaisin pitää etanat pitkillä kasvulaatikoistani? Ikään kuin katteeksi vai sekoitetaanko multaan?

  VastaaPoista
 4. @betweenland, aika monella on kasvilaatikkoprojektit meneillään nyt, tosi moni aloittelee laatikkokasvatusta.

  @Terhi, kirjottelin tuossa jutun niistä poroista, siitä kyllä tuli vähän pitkä tarina - mulla on taipumusta jaaritteluun =). Mutta lyhyesti, laittaisin niitä poroja laatikon laitoja kiertämään, niin luulisin että etanat pysyy poissa.

  VastaaPoista