tiistai 1. toukokuuta 2012

Kasvilaatikon kevätkunnostus

Kasvilaatikko ja lavakauluslaatikot tuolla kasvimaalla jäivät perkaamatta syksyllä. Olin vähän kädettömässä kunnossa koko syksyn, odottelin vaan olkapääleikkausta ja jätin paljon syystöitä tekemättä. No, voihan nuo hommat tehdä näin alkukeväälläkin. Nyt jo sormet syyhyää päästä oikein kunnolla hommiin tuonne kasvimaalle, mutta tuo pelto on vielä aivan liian märkä. Se ei kanna ollenkaan, sinne uppoaa vieläkin nilkkoja myöten. Iso, noin neljän metrin kasvilaatikko on sentään kuiva, eli siihen voisi alkaa jo kylvämään siemeniä, tosin sinne pitää lisätä multaa reippaanlaisesti ja perkailla vanhaa kasvustoa ja juuria pois.

Tämä on yksi niistä kasvilaatikon eduista täällä, se kuivaa nopeammin kuin ympäröivät alueet, eli sopii erinomaisesti sellaiseen paikkaan, missä tuo märkyys on keväällä ongelmana. Tätä isoa kasvilaatikkoahan olen käyttänyt kasvilavan tavoin, siellä ei ole ollut multaa reunoihin asti, siis lautareunat ovat olleet suojaamassa kasvavia taimia. Tosi hyvin tuo on toiminut, joka vuosi se on tuottanut hulppean sadon, kaikesta, mitä ikinä siinä olen kasvattanutkin.

Tuossa aiemmin keväällä käväisin Biltemassa ja sieltä mukaan tarttui neliosainen lasten puutarhatyövälinesarja.Kuvasta puuttuu katuharja, setin muut osat ovat tuossa näytillä. Ei muuten uskoisi miten toimivia nuo tuollaiset ovat kasvilavan kunnossapidossa. Normaalikokoiset työvälineet tuppaavat olemaan vähän liian isoja ainakin tuossa meidän lavassa käytettäväksi, vallankin haravat ja lapiot. Normaalikokoiset istutuskauhat ja harat sitten taas ovat vähän liian pieniä, silloin kun tosissaan haluaa tuota multaa möyhennellä. Tuon laatikon laidat ovat sen verran korkeat, että pienemmillä välineillä ruopsuttaessa on kyllä selkä kovilla. Kiva setti tuli hankittua, ovat tosi tanakkaa tekoa ja hyvän kokoisia. Hyvä hankinta siis, noilla tulee olemaan käyttöä myös silloin, kun tontilla vierailee pikkuväkeä, ja maksoivatkin vain kympin.

Nämä tämänkokoiset työvälineet ovat tosi käteviä silloinkin, kun haluaa lavan huoltotöitä tehdä istualtaan. Tuolla nyt sitten istuskelin päivällä kääntäen ja muokaten multaa tuolla pikkulapiolla. Kovin oli juurakkoista tuon laatikon multa, mutta tuo harava oli tosi hyvä, sillä sai kaikki ylimääräiset juuret haravoitua saman tien pois laatikosta. Niin ja sai sillä kivasti haravoitua pois ne ylivuotiset pienet porkkanatkin, jotka olivat lavassa talvehtineet (porkkanoista koirat tykkäsivät, ne meni parempiin suihin saman tien). Oli tosi leppoisaa hommaa ja helppoa kuin heinänteko =), onnistui yhdellä kädellä eikä käynyt selän päälle yhtään.

2 kommenttia:

  1. Hyvä vinkki noi lasten puutarhavälineet! Itsekin just tollasen laatikon väsäsin, tosin vielä isomman ja mietinkin millä sitä olis hyvä pitää kunnossa :)

    VastaaPoista
  2. Noi on tosi hyvän laatuisia tuossa Bilteman setissä. Mulla on ollut aikaisemmin joku lasten harava, joka meni rikki samantien. Nyt löytyi sitten tämä setti ja näillä kyllä hommat hoituu. =)

    VastaaPoista