maanantai 28. toukokuuta 2012

Ehtii ne vähän myöhemminkin tai sitten ei

Viime päivinä täällä on työn alla ollut kasvihuoneen kunnostus, lähinnä raivaus ja siivous. Sinne kun tuli viime syksynä heitettyä sikin sokin kaikki puutarhan hoitoon ja kasvien kasvatukseen liittyvät tavarat. Oli meinaan ihan loppu innostus ja motivaatio nollissa syyskylmien aikaan. Olisihan ne voinut sinne nätistikin sijoittaa ne tavarat, mutta sinnepä vain paiskoin ja unohdin autuaasti koko talveksi. Vaan tässä nyt sitten on ollut urakkaa kerrakseen, kauhea siivo siellä oli.  Aiemmin jo raivasin sitä sen verran, että sain sijoitettua Ikeasta hankkimani metallihyllyköt, taimikasvatusta varten. Nyt sitten on ruopattu koko kasvihuone pohjia myöten puhtaaksi rojusta sun muusta.

Jotenkin tässä on ollut sellainen fiilis, että hirmu myöhässä ollaan kaikkien kasvatuksien kanssa. Tuolla on vielä suurin osa kasveista siemeninä pussissa. Ihan piti istua alas ja lukea taas blogimerkinnät parin viime vuoden ajalta touko- ja kesäkuulta. Oli nimittäin vahvasti sellainen olo, että tähän aikaan vuodesta on aiemmin jo kaikki ollut kasvamassa ja muutenkin hommat tehty, eli piti tarkistaa.


Kyllä se vaan niin oli, että ensimmäisenä vuonna, kun kasvimaan pidon täällä aloitin, ei tähän aikaan ollut taimista vielä tietoakaan. Tomaatteja ja paprikoita kyllä oli, mutta siihen se sitten lopahtikin. Olen pari vuotta sitten aloittanut kasvimaan kunnostuksen reippaasti kesäkuun puolella. Kasvilaatikonkin sain valmiiksi ja asukit sinne vasta kesäkuun lopulla. Se sato mikä kasvimaalta sitten syksyllä kerättiin, oli aivan mahtava. Eli päättelin tässä nyt sitten olla hötkyilemättä, hissukseen kun tehdään niin eiköhän se siitä suttaannu. Se taitaa olla niin, että jos myöhään aloittaa, kasvit kirivät sen hukatun ajan kiinni hyvinkin nopeasti.


Mutta tänä vuonna munakoiso sentään kukkii ja todella ajoissa.Täällä on päässyt ihan hyvään kasvun alkuun muutama lajike hyötykasveja. Taimissakin löytyy: kukkakaali, kaksi eri lajia kyssäkaalia ja suippokaali. Kylvin myös ruusukaalin siemeniä tuossa jonkin aikaa sitten, taisi olla huono satsi, kun yksi ainoa on itänyt. Aiemmin olen kyllä sadatellut, etten ikinä kasvata ristikukkaisia tai kaalikasveja yleensä, täällä kun öttiäiset tuppaavat pistelemään ne poskeensa alta aikayksikön. Öttiäisten pitäminen ruodussa on melko hankalaa, jos aikoo ilman myrkkyjä selvitä. Mutta kokeilen noita kasveja vielä kuitenkin. Olen löytänyt mielenkiintoiselta kuulostavia myrkyttömiä torjunta-aine ohjeita, joita nyt sitten aion kokeilla.

Maissit ovat jo aika isoja ja pavutkin itävät kovaa vauhtia, joten kyllä täällä tuollaista pientä toimintaa on havaittavissa.
Niin, ja helluntaina sitten oli tontilla vähän isompaakin toimintaa.Tuo alue tuossa edessä on ihan oikeasti se kasvimaa, vaikka nurmikolta jo tuossa vaiheessa näyttikin.


Kyntämisen jälkeen sitten näyttikin jo tältä.


Nyt saa sitten tuo kynnös muutaman päivän kuivahtaa ja sitten muokataan lisää. Eli parhaimmassa tapauksessa pari kolme päiväa enää ja pääsee sipulipenkkejä tekemään. =)

2 kommenttia:

  1. Mukava kuulla, että joku toinenkin on syksyllä väsynyt puutarhaan. Luulin jo, etten uskalla edes sitä ääneen sanoa.
    Yritän itse opetella sellaista mentaliteettia, että ellei tänään niin huomenna, ellei huomenna niin joskus myöhemmin. Ehtii sitä ensi vuonnakin...

    VastaaPoista
  2. Joo, on sitä joskus kurkkuaan myöten täynnä täällä ihan kesäaikaankin =). Mutta menee ohi, kun ei liikoja stressaa.

    VastaaPoista