lauantai 21. elokuuta 2010

Aikaisin aamulla

Aamulla ulos katsoessa tulee vähän epätodellinen olo. Koko maisema on peittynyt usvaan niin, että edes järven vastarannalle ei näe. Auringon olemassaolon voi aavistaa hieman vaaleammasta läikästä taivaalla. Kuuden aikaan näkyvyys on kutakuinkin kaksikymmentä metriä. Puoli kahdeksaan mennessä aurinko alkaa jo näyttäytyä hieman enemmän, näkyvyyttäkin on jo sen verran, että rajalla 200 metrin päässä olevat puut näkyvät. Lämpöasteita on 8, voin vain kuvitella miten paljon lämpimämpää tuo vesi on, usvaa kun muodostuu niin paljon. Nurmikko ja kaikki kasvit ovat kasteesssa, aika vinhan näköinen maailma.

Pikkkuhiljaa auringon nousessa korkeammalle usva alkaa hälvenemään. Itse sain raahattua ruhoni ulos vasta siinä vaiheessa, kun näkyvyyttä oli jo ihan kunnolla. Aamun ensitoimina kun täällä on koko kesän ollut kasvien kunnon tarkastus ja aina on jotain jännää yön ja illan aikana tapahtunut. Tänäkin aamuna taas pari uutta tomaattia on ottanut asiakseen kypsyä syöntikuntoon sitten viime tarkastuksen.

Heti pihalle tullessa vastassa on mukavan näköinen kasteinen koristeparsa.

Tämä yksilö on kasvanut lähes hoitamatta tuossa samassa paikassa jo nelisenkymmentä vuotta. Saa minun puolestani siinä olla vielä toiset neljäkymmentä, on se sen verran komia kapistus.
 
Aamukierrokseni aloitan siis pihalta ja sitten suuntaan rantaan. Rantaan mennessäni säikytin pari sorsansukuista otusta karkuun.
 
Sinne ne viipottivat aamu-usvan sekaan. Olivat niin nopeita, että en ehtinyt lajimääritystäkään tehdä. Mahtoiko olla osuutensa asiaan myös sillä, että olin jättänyt silmälasini sisälle.
 
Seisoskelin hetken laiturilla ihmettelemässä maailman menoa ja vesikasvien runsautta. Muutamassa minuutissa maisema muuttuu kesäisemmäksi ja näkyvyys paranee entisestään.

On ne vaan nättejä nuo tuollaiset hetket, aurinko paistaa, ilma on tyyni ja usva hälvenee pikkuhiljaa.


Järvelle katsoessa voisi kuvitella, että tulossa on varsin kaunis päivä. Auringon suunnassa kun ei ole yhtään ainutta pilveä edes.

Aamulla valot ja varjotkin ovat ihan omaa luokkaansa. On se vaan harmi, että tässä huushollissa ei tällähetkellä ole kunnon järjestelmäkameraa.
No, saahan tuolla pikkupokkarillakin jonkinlaisia kuvia aikaiseksi. Mutta kyllä se kunnon järkkäri olisi poikaa.
 
Seuraavaksi suuntaan kasvihuoneelle, tarkistan lämpötilan, joka tänä aamuna oli +9 astetta. Varmaan tuo lämpötila pysyisi korkeampanakin, mutta kai nuo reiät kasvihuoneen muoveissa saavat aikaan vähän liikaakin lämmönhukkaa. Uudet muovit on jo hankittuna - olleet jo toukokuusta, mutta aikaiseksi ei ole vielä saatu kasvarin uudelleen muovitusta. Ensi keväänä sitten viimeistään tuo olisi ajankohtaista. Kasvarissa kasveilla menee hienosti, muutama SuperSweet -kirsikkatomaatti on kypsynyt, mutta muuten ei muutosta verrattuna edelliseen tarkistuskäyntiin.
 
Paprikat saunan ikkunan alla voivat erinomaisen hyvin. Yllätyksekseni huomasin, että yksi Mavras -lajikkeen paprikakin on tehnyt hedelmän. En tuota ole huomannut aikaisemmin ollenkaan, sekin kun maastoutuu niin sujuvasti lehtien sekaan.

Vinkeän näköinen musta paprika. Ja kasvanut tuonne aivan salaa.
 
Kasvimaallakaan ei ole mitään erikoista. Mitä nyt pari hassua hämähäkkiä on yön aikana päässyt verkkojaan virittelemään - mitä ihmeellisimpiin paikkoihin.


Tämä viritelmä oli niin hassun näköinen, että pakko oli siitä ihan kuva ottaa. Näitä oli eri näköisiä, kokoisia ja muotoisia tomaattien tukilangat täynnä.

Tontilla siis kaikki hyvin - päivän hommat voi aloittaa - ja ohjelmassa sadonkorjuuta - karviaisten keruuta ja sitten leipomaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti