perjantai 20. elokuuta 2010

Elokuisia avomaan kuulumisia

Kesän kelit ovat olleet vallan hulppeat. Nyt alkavat täällä nelosvyöhykkeellä lämpötilat jo pikkuhiljaa tippua. Yöllä mittari saattaa lähennellä jo nollaakin. Aamulla on suorastaan kylmä, alle kymmenen astetta. Lämpötilojen pienenemisestä huolimatta kaikki kasvimaan kasvit voivat hyvin, ainakin toistaiseksi. Sadonkorjuu on käynnissä ja pakastinkin alkaa jo täyttyä.

San Marzano tomaatit avomaalla ovat pikkuhiljaa kehitelleet aikamoisia raakileryppäitä. Kasvavat niin mahdottomina puskina, että tomaatinalkuja on ollut melko mahdoton huomata.Jos kelit sallivat, tomaattisadosta on tulossa kohtalainen. Toivottavasti yöpakkaset pysyvät poissa pitkään.

Kasvihuoneessa oleva Goldene Königin -lajike on myös alkanut pikkuhiljaa kypsytellä tomaatteja. Nämä ovat niin hennon keltaisia, että en niitä olisi varmaankaan edes huomannut, ellen olisi tunkenut päätäni puskan juureen, tarkoituksenani kun oli tehdä kertaheitolla kunnon oksien ja lehtien harvennus.


No, aikomukseksi jäi tuo kunnon harvennus, toki poistin lehtiä tähän tomaattiterttuun asti, mutta siitä ylöspäin ei passaa vielä poistella mitään, että kypsyvät ja voivat hyvin. Tomaatistahan voi poistaa alalehdet ensimmäiseen raakile- tai kukkaterttuun asti. Silloin se jaksaa paremmin kasvatella tomaattinsa, yläpuolella olevat lehdet hoitavat sen ravinnon tuottamisen.

Mangoldit myös alkavat olla sen kokoisia, että olisi viisainta tehdä niistäkin jotakin.


Suunnitelmissa olisi ainakin mangoldikääryleitä vähän kaalikääryleen tapaan. Vielä en ole lopullista reseptiä päättänyt, muutama vaihtoehto kyllä olisi.

Spagettikurpitsat tuottavat edelleenkin tasaiseen tahtiin. Nyt kun ne suurimmat on sieltä jo tullut kerättyä, annan näiden uusien vähän kasvaa, ennen kuin lähden niitä keräilemään.

 

Ihan kivasti tuottavat, muutama siis on vielä kasvamassa ja mieletön määrä kukkia tulossa. Osa kukkii jo ja osa on vielä nuppuina. Täytyy vaan toivoa, että osaavat avata tyttö- ja poikakukat sitten samaan aikaan. Tästä syystähän näitä on aina oltava vähintään kaksi. Jotta ei kävisi niin, että samassa yksilössä ei molempia kukkia samaan aikaan olisikaan. Jäisi vähän laihanlaiseksi sato tuolla tavalla. Muistan kyllä jostain lukeneeni, että nämä kurpitsakasvit pölyttävät aika tehokkaasti eri lajikkeitakin, mutta näinköhän kesäkurpitsa ja spagettikurpitsa sopivat yhteen.

Tämä päivä onkin sitten mennyt leipoessa ja ruokaa laittaessa. Tuli tehtyä muutama karviaismarjapiirakka pakkaseen, vähän kesäkurpitsapannareita ja kesäkurpitstlaatikkoakin. Tietysti ne karviaiset piti ensin kerätä ja siivota, kumman aikaa vievää puuhaa moinen homma on.

Olin vakaasti päättänyt, että en missään tapauksessa lähde kauppaan ainakaan viikkoon, kaikkea kun piti olla niin, että kauppareissuja ei tarvitsisi tehdä. Ajatuksenani oli viettää ihan koko päivä ruoanlaiton parissa. Väärä luulo. Pakko oli paikalliseen halpiskauppaan rynnätä heti aamuyhdeksältä. Tietokoneen hiiri kun lakkasi toimimasta eilen. Kyllähän se koko eilinen ilta meni näppäinkomennoilla toimiessa, mutta nettiyhteyttä en sitten näppäinkomennoilla aamulla auki saanutkaan. Jotain oli pielessä - ohjelmassa - en tunnusta ettenkö moista hommaa osaisi - IT -alan ammattilainen kun olen. Siis halpiskaupasta halpa hiiri, ja nyt sitten pääsi taas blogiakin päivittämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti