perjantai 10. kesäkuuta 2011

Kesähelteillä nimilaputkin hukassa

Täällä on oleskeltu hurjissa helteissä ihan koko viikko. Kasvien kannalta tämä mahdoton kuumuus ei välttämättä ole hyvä asia. Osa tykkää, osa ei. Itselläkin on ollut vaikeuksia sopeutua tämmöiseen kuumuuteen ja jatkuvasta auringonpaisteesta johtuen on onnistuttu polttamaan niskakin, ihan isoille rakoille asti. Jännä juttu, palovammaa on, mutta ei tunnu missään - ainakaan vielä.

Tämän viikon aikana avomaalle on päätynyt muutamia kasveja. Aina silloin tällöin niitä on tullut sinne istutettua, kun on ollut ylimääräistä aikaa. Isompikin istutusrupeama olisi tarpeen, mutta sen toteuttamiseen taidan odotella apujoukkoja. Puuhaa on nimittäin ollut maan rikkaruohopopulaation kurissa pitämisessä ja kastelussa sekä penkkien teossa ja tuommoiset toimenpiteet vievät yllättävän paljon aikaa. Helteet ovat ihan kivoja, mutta helle tietää väistämättä myös mieletöntä kastelurumbaa, jos aikoo mitään tuolla pellolla hengissä pitää. Joskus ihan harmittaa kun tuon alueen kasteluun vierähtää huomaamatta tunti jos toinenkin.

Pellolla on jo aika paljon erilaisia kurpitsoja ja kesäkurpitsoja, niitä tuli nyt tänä vuonna laitettua todella montaa eri lajia.


Hubbard Blue -kurpitsantaimet tuntuvat viihtyvän hyvin oljilla katetussa kohopenkissä. Ainakin toistaiseksi tuntuu siltä, että tuo olkikate oli ihan huippujuttu.

Puna- ja keltasipuliakin on muutama penkki jo saatu aikaiseksi.


Ihan terhakoita sipulinalkuja alkaa pellolla olla jo muutama penkillinen.

Papuja ja munakoisoja on ollut muovitunnelissa jo muutaman viikon. Kylvin purkkeihin muutaman maissinkin, kun oli viime vuodelta vielä pussillinen siemeniä. Esikasvatin niitä pari - kolme viikkoa ja nyt olivat jo sen kokoisia, että pääsivät avomaalle.En muista mistä olen tuon siemenpussin saanut, mutta ihan mukavasti ne itivät ja nyt ne ovat tuolla pellon reunassa rivissä. Saas nähdä ehtiikö maissi näillä leveysasteilla tekemään yhtään mitään muuta kuin vartta.

Joitakin tomaattejakin on avomaalle jo päätynyt, minulla vaan ei ole harmainta hajuakaan mitä lajeja sinne nyt sitten istutin. Viime vuonna tein päätöksen siitä, että pyrin olemaan tarkempi kasvien nimilaputtamisessa, ensin istutusvaiheessa ja vielä sitten koulimisessakin, että varmasti tulee laputettua kaikki oikein ja tiedän koko kasvukauden ajan mistä lajikkeista on kysymys. Joopa-joo. Eipä toteutunut tuo homma, eipä.

Kasvien koulimisvaiheessa pienikin keskeytys vie koko homman männikköön, sen huomasin useampaan kertaan tänä vuonna. Koulin sarjassa, eli heittelin kiivasta tahtia taimia purkkiin ja multaa päälle ja sitten pöydälle siisteihin ryhmiin. Laitoin aina samaa lajiketta olevat samaan ryhmään ja kuinka ollakaan, monesti (vähän liiankin usein) kävi niin, että kun sen homman joutui keskeyttämään, ei enää muistanutkaan mikä oli sitten missäkin. Ja tomaateista kun ei pirukaan ota selvää, ainakin nämä täällä kasvussa olevat lajikkeet ovat niin samannäköisiä, ettei niitä ilman nimilappua erota millään. No viimeistään siinä vaiheessa kun / jos tomaatteja alkavat tekemään, ne ehkä erottaa toisistaan. Onneksi ovat kaikki kuitenkin runkotomaatteja tänä vuonna. Olisi vähän noloa, jos tuossa kesän mittaan poistaisi varkaat pensastomaateistakin. Eihän siitä mitään tulisi.. ei pensasta ainakaan…

Nimilapullisiakin onneksi on, eilen istutin Tumbling Tom - lajikkeen taimia amppeleihin. Amppelit ostin jo vuosi sitten, kun sattui saamaan sopivan värisiä ja hintaisia. Niin - viime vuonna oli amppelit, mutta unohdin istuttaa amppelitomaatin siemenet. No, tuo korjautui tänä vuonna, eli nyt on tomaattia amppelissakin.

Lavakaulus-laatikotkin ovat jo muutaman asukkaan saaneet.


Tuossa etummaisessa jostain kumman syystä multa valahti kymmenisen senttiä ihan ilman mitään sen näkyvämpää syytä. Tarttis sitä sinne varmaan lisätä jossain vaiheessa.

1 kommentti: