torstai 3. kesäkuuta 2010

Yrttejä itämään ja suunnitelmissa kohopenkki

Tänään on tehty taas urakalla töitä. Tuli tuossa laitettua muutamaa laatua yrttejä itämään. Kasvukierrokselle lähtivät seuraavat lajit: Oregano, persilja, korianteri, timjami, kirveli ja basilika. Sinne ne päätyivät kasvihuoneeseen, oletettavasti ihan optimaalisiin olosuhteisiin. Tässä sitten jäädään innolla odottamaan, miten kauan kestää yrteillä itäminen tällä kertaa. Tässä yrttien itämistä odotellessa voikin sitten jatkaa muiden suunnitelmien täytäntöönpanoa. Kesäkurpitsoille pitäisi ainakin tehdä penkit.

Ennen vanhaan mummoni vielä eläessä, tuossa saunan päädyssä oli avokomposti. Siinä kompostin vieressä mummo sitten kasvatteli ainakin raparperia. Avokomposti on saanut lähteä aikoja sitten, ei nuo säädökset sellaisia enää salli. Raparperi sinnittelee edelleenkin kuusten juurella. Itseasiassa tuo meidän raparperi ei sinnittele. Vanha ja sitkeä perinnelajike kun on - tekee mahtavan sadon joka vuosi. On tehnyt jo yli kuusikymmentä vuotta, ja varmaan jatkaa samaa rataa seuraavatkin 60. Yhden kerran se on jaettu, ja osa siitä pääsi lehtikompostin viereen pellon laidalle. Sekin kasvaa ja voi hyvin. Ja tuottaa. Täällä hukutaan raparpereihin.

Tarttisko joku? Voisin antaa pari - kolmekymmentä kiloa, jos kiinnostaa.

Siis kohopenkki pitäisi tehdä - sellainen vanha kunnon penkki kesäkurpitsaa varten. Tämä on kohtuullisen alavaa maata, ja yölämpötilat saattavat tässä mikroilmastossa olla ihan jotain muuta, kun mitä säätiedotukset lupaavat. Yleensä asteen pari vähemmän, ja joskus jopa vähemmänkin. Eli pitää varmistaa se, että kasvit saavat tarvittavan lämmön jostakin. Kohopenkki on siihen ihan passeli ratkaisu. Ajattelin laittaa alle puolivalmista kompostia, joka palaessaan luovuttaa lämpöä sitten kerroksen kunnollista, ravinnerikasta multaa ja sitten vielä harson päälle, se takaa ettei ne lämmöt mene harakoille, vaan jäävät hyödyttämään kasvavaa vihannesta. Pari päivää sitten jo tyhjennettiin kompostorista iso saavillinen puolivalmista tavaraa. Tuolla se odottaa saunan nurkalla uutta sijoituspaikkaansa. Ja tuossa raparperin vieressä on ihan passeli paikkakin, huomenna olisi tarkoitus aloittaa, ellei nyt mitään ihmeitä satu.

Kesäkurpitsatkin ovat jo ihan kivalla alulla. Tapani mukaan laitoin taas sen seitsemää sorttia tulemaan. Ihan vaan nähdäkseni mikä lajike täällä parhaiten pärjää. Kokeiltavana on nyt mm. lajikkeet: Long White Bush, Golden Rush ja Nimiba. Tuolla vielä on muutama pussi, joista sitten ehkä siemenet pääsevät suoraan avomaalle viikon parin kuluttua, ellen sitten innostu niitäkin esikasvattelemaan.

Jäi vaan vähän myöhäiseen tuo siementen multaan laitto, tosin jos olisin ne siellä etelässä parvekkeella esikasvattanut, eivät ne olisi autoihin kuitenkaan mahtuneet, kun niitä tomaattejakin oli muutama. Nyt ne pikkuiset itää tuossa keittiön ikkunalla, ja hyvin näyttävät voivan - toistaiseksi.


Saa nähdä sitten miten käy kun siirretään ulos ja upouuteen kohopenkkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti