lauantai 10. maaliskuuta 2012

Kaikkee se saksalainen keksii….

Hyönteishotelli?!?!!?
Lievästi huvittuneena aloin lukea puutarha.netin artikkelia uutuustuotteesta: hyönteishotellista. Artikkelin mukaan Keski-Euroopassa - varsinkin Saksassa on kiinnitetty huomiota pölyttävien hyönteisten määrän negatiiviseen kehitykseen. Ja mitäpä tekee saksalainen siinä vaiheessa kun tällainen epäkohta huomataan. Kehittää hyönteisille hotellimajoituksen. Hotelli tarjoaa hyötyhyönteisille pesintätilan ja turvallisen talvimajoituksen, ainakin tuon jutun mukaan. Tämän hyönteishotellin pitäisi olla hyvä keino palauttaa puutarhan, terassin tai parvekkeen (!) ekologinen tasapaino.

Kyseistä tuotetta on myyty Saksassa ja Keski-Euroopassa viime kesänä paljon ja kysyntä on ollut yllättävän suurta. Että semmoista. Maahantuoja uskoo tuotteen kiinnostavan myös suomalaisia. No miten tämä sitten toimii? Hihittelin jo täyttä päätä siinä vaiheessa kun pääsin jutussa siihen kohtaan, missä kerrottiin mille hyönteislajeille tätä nyt sitten on suunniteltu. Tuo mökkeröinen on jaettu ”luonnonmukaisiin” huoneisiin ja nämä sitten jakautuvat kuuteen erilaiseen osastoon.

Kohderyhmään kuuluvat seuraavat ötökät: leppäkertut, muurimehiläiset, petopistiäiset, villimehiläiset ja päiväperhoset… Hetkinen… siis *petopistiäiset* ?!?!

Tuo luettuani hekottelin jo ihan ääneen. Jotenkin tuo vain ei mielestäni ole ihan järki juttu. Saatan olla ihan väärässäkin, mutta kyllä maallikkoa tässä kohtaa vähän ihmetyttää. Tietojeni mukaan petopistiäiset ovat niitä aikuisena lentäviä öttiäisiä, jotka ruokailevat kukissa ja ahmivat mettä. Vaan toukkina ovatkin sitten ihan toinen juttu. Petopistiäiset munivat useita munia pesäänsä, jonka ne siis tekevät joko maahan tai lahopuuhun tai jopa onttoon kasvin varteen tehtyyn koloon, lajista riippuen siis vähän erityyppisiin paikkoihin. Pesään se aikuinen pistiäinen sitten kuljettaa lamauttamiaan hyönteisiä toukilleen ravinnoksi. En ole mikään hyönteisasiantuntija, mutta jotenkin tulee ihan ensimmäiseksi mieleen tässä se, että tuollaiseen viritykseen, jossa on onttoja palikota, ne munansa sitten munivat - mahdollisesti. Onpa siinä petopistiäisellä buffet valmiina, käyttää vaan toukkiensa ravinnoksi hotellin muut asukkaat.

Lukurupeaman jälkeen istuskelin ihan hetken miettimässä, onko tuossa koko hökötyksessä nyt mitään järkeä. Varmaan jossain urbaanissa ympäristössä, ehkä. Tuollainen mökki on ensinnäkin melko pieni, 56 x 36 x 10 cm, Mahtuuhan sinne muutama öttiäinen, mutta jos tuollaisesta jotain todellista hyötyä hakisi, täytyisi noita olla pellon reunalla varmaan miljoona - jotta niitä pöllyttäjiä sitten olisi tarpeeksi.

Etsiskelin vielä ihan tutkimustietoa aiheesta, onko tuollaisesta hökötyksestä sitten ihan aikuisten oikeesti mitään hyötyä. Mitään järkevää tutkimusta tai tilastoa tai muutakaan en sitten löytänyt. Vain ja ainoastaan maahantuojien ja myyjien hehkutuksia siitä, miten oivallinen hankinta tuollainen hyönteishotelli on.

Ostapa vaatimattomaan 96 euron hintaan hotellimajoitus kotipihasi tai vaikkapa parvekkeesi hyönteisille. No huhh huh. Itse en kyllä ihan heti taida moiseen rahojani haaskata.

Edit 13.4.2012: Kyseisen hyönteishotellin hinta on näköjään laskettu 85 euroon.

4 kommenttia:

 1. Äläs nyt! HUomasin saman jutun ja omasta mielestäni se oli niin hauska, että kävin ostamassa hotellin omaksi. Ihastuin ideaan sen verran, että ostin jopa vielä toisen kappaleen annettavaksi lahjaksikin :)

  VastaaPoista
 2. Kaupunkien viherryttäminen taitaa olla nyt muodissa ja se pitää tietysti tehdä tyylikkäästi ;) Tässä on yksi toinen esimerkki: http://news.discovery.com/tech/urban-beehive-makes-beekeeping-chic-111114.html Eipä sillä, etteikö ilmiö olisi oikein mukavaa vaihtelua kaiken betoni- ja lasirakentamisen keskellä.

  VastaaPoista
 3. @Anonyymi - hauskahan tuo minustakin oli - hekottelin juttua lukiessani ihan ääneen. Vaan enpä kyllä moisesta hauskuudesta maksaisi melkein satasta - kun noita täällä meillä tosiaan pitäisi olla varmaan vähintään sata+ että niistä isossa puutarhassa jotain todellsita hyötyä on.

  @Paula, totta puhut - jonkinlainen trendi tuohon suuntaan on ollut olemassa jo useamman vuoden esim. Brittein saarilla ovat rakennelleet ihan mahtavia rakennelmia hyönteisille, kirjoittelen niistä juuri jutuntynkää ja julkaisen sen heti ehdin. Kiitti muuten tuosta linkistä, tuo urban beehive on aika hulppea keksintö. =)

  VastaaPoista
 4. Tuossa hyönteishotelissa on todella kaksi puolta, kuten sivunpitäjä totesikin. Perhosuoja ja paikka missä on niille ravintoa, on minusta parempi ratkaisu, sillä kyllä yleensä hyönteiseet muuten löytävät kolot, missä talvehtivat.

  VastaaPoista