maanantai 19. maaliskuuta 2012

Hyönteishotelli - osa II

Kirjoittelin tuossa aikaisemmin jutussa ”Kaikkee se saksalainen keksii” ajatuksia Esbaun maahantuomasta Neudorff  hyönteishotellista. Aioin kirjoitella muutaman jutun sarjassa näistä rakennelmista, mutta kiireistä johtuen en sitten aikaisemmin viime viikolla ehtinyt asiaan paneutuakaan. Tuollaiset pienet mökkeröt hyönteisille ovat olleet Keski-Euroopassa todellinen hittituote ja tämän kyseisen tuotteen maahantuoja uskoo sen kiinnostavan suomalaisiakin. Lähinnä jutussani otin kantaa tuotteen hinta-laatu-hyötysuhteeseen ja siihen miten tuotteen ominaisuuksista kerrottiin puutarha.netin jutussa. Alun perin siis suunnittelin kirjoittelevani sarjan näistä hyönteisille tarkoitetuista rakennelmista, myynnissä olevista ja itse rakennetuista. Tuollainen hyönteisten talvehtimispaikkahan ei ole mikään ihan uusi juttu, on noita ollut markkinoilla jo useamman vuoden ja ennen vanhaan noita tehtiin ihan itse.

Mietin, onko tuollaisesta pienestä, 56 x 36 x 10 cm mökistä oikeasti mitään hyötyä. Pohdiskelin myös tuotteen hinta-laatusuhdetta, noin pieneen tilaan kun ei kovin montaa hyönteistä mahdu, ja hinta on melkoisen suolainen tuollaisesta linnunpöntön kokoisesta puumökistä. Vallankin kun noita suunnilleen samankokoisia on saatavilla verkkokaupoista huomattavasti halvemmalla. Amazon.com.de  myy vastaavaa tuotetta kolmenkymmenenkolmen euron hintaan, eli noin kolmasosa siitä mitä tämän Suomessa myynnissä olevan hinta on (tämä hintatieto siis katsottu tänään). Tämä Neudorffin tuote ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto, Muitakin on: esimerkiksi Lets go gardening -sivustolla  on mahtava valikoima vastaavia tuotteita ja huimasti ovat halvempia.

Kyseiseen tuotteeseen lähemmin tutustuttuani siis tulin siihen tulokseen, että itse en tuollaista tule hankkimaan, ihan jo suomalaisilta kiskottavan hinnan takia sekä sen takia, että suuressa puutarhassa tuollaisesta pienestä mökistä saatava mahdollinen hyöty pölyttäjien määrän lisääntymisenä on kyllä plus miinus nolla. Totesinkin, että noita pitäisi pellon reunalla olla miljoona, jotta sitä hyötyä sitten ihan oikeasti olisi. Tällainen pieni hyönteisille tarkoitettu mökki soveltuu kokonsa puolesta lähinnä jollekin terassille tai kaupunkiympäristössä olevaan pikkuruiseen puutarhaan. Meillä täällä kotimaassahan suuri osa puutarhoista on melko kookkaita, jopa rivitalojen pihamaat ovat kohtuukokoisia verrattuna Keski-Euroopan ja Brittein saarten vastaaviin. Voisin kuvitella, että puutarhojen pienuus on suurin syy siihen, että tuote Keski-Euroopassa myy niin hyvin. Siis ei todellakaan tänne meikäläisen puutarhaan soveltuva tuote - tuota puutarhaa kun tuossa on hehtaarikaupalla

Etsiskelin myös netistä olisiko jossain tehty jotain tutkimusta näiden hyönteisille tehtävistä majapaikoista. Tutkimuksia ei löytynyt - Googlen Scholar-haku tosin löytää pari tutkimuksentynkää aiheesta miten ympäristön tila vaikuttaa pölyttäviin hyönteisiin, mutta nekin käsittelevät vain muutamia lajeja, lähinnä perhosia ja mehiläisiä. Lukaisin siinä sitten artikkelin Journal of Applied Ecology julkaisusta. Tämä Erik Ockingerin ja Henrik G.Smithin artikkeli Semi-natural grasslands as population sources for pollinating insects in agricultural landscapes oli ihan mukavaa luettavaa vaikka ei näistä hyönteissuojista kertonutkaan.

Juttu tuki samalla mukavasti omaa käsitystäni siitä, miten tällaisella isolla tontilla mikä itselläni täällä on (useita hehtaareja) kannattaa pääsääntöisesti pölyttävien hyönteisten tarpeita hoidella. Täällä meillä on  luonnonkukkaniitty, joka omalta osaltaan houkuttelee pölyttäjiä lähipiiriin ja talvehtimispaikkojakin riittää.

Jatkoa seuraa - tuolla on jo puolivalmis juttu odottamassa oikolukua ja julkaisua aiheesta ”miten rakennan kotipihani hyönteisille suojapaikan, joka maksaa muutaman euron ja on vielä ihan nättikin”. =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti