torstai 17. maaliskuuta 2011

Taimikasvatus alkoi

Viime viikon lopulla aloittelin taimikasvatuksen Pääkaupunkiseudulla. Istutin muutamia eri tomaattilajikkeita ja keltaista paprikaa. Multaan pääsivät: moneymaker, roma, yellow pearshaped ja sweet 100 F1. Eilen kuulin, että tomaatit ovat jo siellä itäneet. Eli taimia pukkaa kiivaasti.
Kovin ovat vielä hentoisen näköisiä, mutta kyllä ne siitä vielä tanakoituvat.

Täällä nelosvyöhykkeellä laitoin kasvamaan eilen munakoisoja. Muutaman tomaatinsiemenkin paiskasin multaan siinä samalla. Istutin nyt ensimmäiseksi virolaisesta Seemnemaailm -verkkokaupasta tilaamani munakoison siemenet. Eli jos hyvin käy, nyt on sitten tulossa varsinainen värivalikoima munakoisoja. Kolmea eri lajikettahan tilasin sieltä, vihreää, raidallista ja kirkkaanpunaista. Saas nähdä kuinka käy. Toivottavasti kasvavat hyvin.

Tomaateista lähti kasvunalkua kokeilemaan perinnelajike Yellow Stuffer. Se on ontto tomaattilaji, joka on mahdottoman hyvä silloin, kun haluaa tehdä täytettyjä tomaatteja. Toinen uusi tuttavuus tälle vuodelle on Glacier -lajike, jonka pitäisi olla aikainen ja se myös kestää kylmää. Glacier on myös perinnelajike. Eli tällä hetkellä kuutta tomaattia olisi tulossa. Lisää istuttelen kun ehdin.

Suurimmaksi osaksi pyrin taas kasvattamaan perinnelajikkeita. Syykin on ihan selvä. Aion kerätä siemeniä jossain vaiheessa talteen. Tavoitteena olisi omavaraisuus myös siementen suhteen. Aikaahan tähän tulee kulumaan jonkin verran, ensin täytyy ottaa selville, mitkä lajit tälle tilalle ovat parhaita kasvatettavia. Viime kasvukauden kokeilut tosin osoittivat, että kaikki ne neljätoista tomaattilajiketta, joita kokeilin soveltuvat hyvin tänne, vallankin jos on niin kuuma ja hyvä kesä kuin viime kesä oli. Mutta nyt sitten etsinnässä on sellaisia lajikkeita, jotka kestävät myös vähän epäsuotuisemmassa säässä.

Tänään huomasin, että tuolla pilkottaa jo paljasta maata ulkorakennuksen vieressä. Ruohotuppaita on näkyvissä ja lumi sulaa kohisten. Kyllä se kevät sieltä tulee, hissukseen.

2 kommenttia:

  1. Täällä Pohjois- Savossa on menossa samat hommat. Lidlissäkin on siemenet nyt myynnissä.

    VastaaPoista
  2. Yess! Lidlin siemenvalikoimaa tässä oon jo oottanutkin. Harmi vaan, että lähimpään Lidliin on täältä 50 km matkaa - joten ihan heti ei pääse :/

    VastaaPoista