maanantai 19. syyskuuta 2011

Ja maissi sen kun porskuttaa

Varmaan yksi suurimmista yllätyksistä tänä vuonna on ollut tuo maissi. Ensi kertaa näiden veijareiden kanssa kasvatuksen kannalta tuttavuutta tehtiin ja täytyy sanoa moneenkin otteeseen, että enpä olisi uskonut.

Parina viime yönä täällä vierailevana tähtenä on ollut halla. Kasvit, joita ei ole harsolla peitetty, ovat pääsääntöisesti sanoneet sopimuksensa kasvattajan kanssa irti ja kuolla kupsahtaneet lämpötilan äkillisiin muutoksiin. Vaan maissit sen kun kasvavat ja voivat kohtuullisen hyvin. Ei niistä näe päältäpäin ollenkaan, että ilman lämpötila on käväissyt jo pakkasen puolella. En olisi moista kyllä uskonut.Hieman ovat myöhässä silti nämä vesselit. Ei taida kovinkaan montaa tähkää valmiiksi asti ehtiä, mutta hitto vie - se että niissä yleensä on niitä tähkiä, oli odottamaton yllätys.


Maissi nyt sitten ehdottomasti tulee myös kuulumaan sarjaan ”kasvatetaan ensi vuonnakin - ja varmasti”. Täytyy vaan muistaa olla liikkeellä ajoissa, jotta ehtivät ihan kypsäksi asti. Taidan muuten tilata siemenet ensi kasvukaudelle jenkkilästä - siellä ainakin on valinnanvaraa. Täällä kotimaassa kun en ole siementelineissä nähnyt kuin yhtä ainoaa lajiketta.

2 kommenttia:

  1. Hei, huomaan kuvasta, että olet istuttanut maissit riviin. Se on virhe, sillä maissit ovat tuulipölytteisiä. Niitä tulisi istuttaa myös vierekkäin, jotta tähkät pölyttyisivät kunnolla. Itse olen viljellyt nyt maissia useana vuotena peräkkäin - ensin kasvihuoneessa - jossa pölytys jäi vajaaksi ja vihannespunkit ja kirvat valtasivat kasvit. Sittemmin avomaalla Espoossa. Olen tehnyt vertailevaa tutkimusta istuttamalla esikasvatetut taimet ja kylvämällä siemenet taimien istutuksen kanssa yhtäaikaa ulos toukokuun lopussa. Suurta eroa, jos mitään, ei ole ollut tähkien kypsymiseen sillä, onko esikasvattanut vai ei. Joka vuosi olen saanut satoa, viimeisenä parina kesänä paahteisella kasvupaikalla, savimaalla runsaastikin. Melkein joka varresta ja isoja tähkiä, joku varsi yrittää pukata kahtakin tähkää. Siemenet olen hankkinut Hyötykasviyhdistyksestä: Early Sweet -lajiketta olen käyttänyt. Eri lajikkeita ei pidä kasvattaa 150 metrin säteellä, koska ristipölytys heikentää makua. Rusakot ja kauriit tykkäävät taimien latvoista, joten suosittelen taimien suojaamista kohollaan olevalla harsolla tai verkolla. Jos taimi hankaa harsoon tai verkkoon, se vioittuu, mikä heikentää kasvua. Sivuversot pitää asiantuntijoiden mukaan poistaa. Early Sweet tuntuu tekevän niitä paljon. Mutta ehdottomasti kannattaa jatkaa kasvatusyrityksiä. Kypsät tähkät kuorittuna kiehuvaan veteen 5-10 minuutiksin voita ja suolaa päälle, mikä ihana loppukesän ja alkusyksyn herkku!

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkeistä! Minähän noita maisseja kasvattelin tänä vuonna tuossa vain rajaavina kasveina, niitä siemeniä kun tuli se yksi pussi ostettua tarjouksesta: neljä pussia eurolla =) - maissi tuli mukaan siksi kun ei valinnanvaraa juuri ollut - eli satotoiveitakaan ei täällä elätelty.

    VastaaPoista