lauantai 5. heinäkuuta 2014

Inhokki


Yksi vierasperäinen laji, mitä inhoan yli kaiken, on lupiini. Eipä taida olla muuta kasvia, mitä inhoaisin niin paljon. Mistä ihmeestä niitä aina tänne tulee? Uskomaton inhokki, leviää kuin tauti ja on melkoisen vaikea hävittää.
Muistan hyvin joskus vuosia vuosia sitten, kun mummoni vielä asusteli täällä, miten tuolla kasvoi lupiineja vähän joka nurkalla. Siihen aikaan, se oli olevinaan jotenkin niin hieno ja haluttu kasvi. Naapurista ihan tulivat kysymään, saisivatko itselleenkin ottaa, täällä kun kasvoi niitä valkoisiakin aika paljon. Se valkoinen kun oli vähän harvinaisempi tapaus, ainakin silloin.


Sitten jossain vaiheessa täällä aloitettiin lupiininhävitysurakka, ja vähitellen ne saatiinkin tontilta pois ihan kokonaan. Ja nyt - vuosikymmenten jälkeen tuolla taas kasvaa niitä. Ihan samassa paikassa, missä ne ennenkin eniten rehottivat. Ei ole todellista!

Ainoa järkevä selitys tuolle on se, että siellä on siemeniä muhinut mullassa iät ja ajat ja nyt sitten viimein päättivät ottaa ja itää. Lupiini vissiin ei oikein ilmateitse leviä, kun se ei tietääkseni myrkyllisyytensä takia edes ole minkään eläinlajin ravintokasvikaan. Tässä lähellä, siis yli puolen kilometrin säteellä ei ole yhtään lupiinia, joten ilmeisesti nuo tosiaan ovat sitten sitä vanhaa kantaa.
Onhan täällä tosin muutama muukin inhokki, mutta nyt taidan vain keskittyä tuohon aktiivisesti kukkivaan.

Ei vaan, jos tästä lähtis lupiinintappohommiin.


4 kommenttia:

 1. Inhokki tai ei, mutta taatusti ei voita tataria. Sen hävittämisessä ei taida auttaa muu kuin oikein iso kaivuri päiväksi hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Voi että oon onnellinen, että niitä täällä ei sentään ole - ainakaan vielä. Yes! - käänsit positiiviseksi tämän, nyt täytyy todeta, - kiva kun on lupiineja - eikä jättitatarpöheikköä :D

   Poista
 2. Lupiini on inhottava ja inhokki, mutta meillä ei onneksi ole vielä sitä riesaa. Jättipalsami sen sijaan leviää uhkaavasti naapurin kesantopellolta :( Helppo kitkettävähän se on, mutta ihan liian runsas.

  VastaaPoista
 3. Oivoi, jättipalsami on toinen inhotus, mistä täälläkin *melkein* on päästy eroon. Onneksi se tosiaan on helppo repiä juurineen ylös.

  VastaaPoista