tiistai 24. tammikuuta 2012

Kevättä kohti

Tammikuussa viimeistään kai pitäisi jo alkaa tilailla siemeniä, jos aikoo puutarhassaan pitkän kasvukauden vaativia kasveja kasvattaa. Tässä nyt ongelmana on se, että olen jonossa olkapääleikkaukseen, jonka jälkeen sairauslomaa pamahtaa kolmisen kuukautta. Viisi viikkoa pitäisi sitten olla käyttämättä tuota oikeaa kättä ollenkaan. Olen pohdiskellut, miten ihmeessä selviän keittiöpuutarhan perustamisesta tänä vuonna. Yksikätisenä se tulee olemaan varsin haastavaa, jos nyt päädyn siihen, että täällä tänä vuonnakin kasvatetaan vihannekset omasta takaa.

Muutama siemenluettelokin on tullut. Viimeisimpänä meikäläistä muisti Chiltern Seeds ltd. En tosin jostain syystä noista kataloogeista oikein löydä mitään, kiva niitä on selailla, mutta jotenkin tuosta näytöltä on mukavampi niitä kuviakin katsoa. Saa zoomailtua kuvat ja tekstin sen kokoiseksi kun haluaa, eikä tarvitse pienen präntin kanssa sinnitellä.Kaksi kirjasta sieltä tuli, molemmat painettuna melkoisen pienellä präntillä. Ihan kivan näköisiä luetteloita, mutta ilman kuvia en minä ainakaan osaa tilata yhtään mitään.

Onhan meille jotain siemeniä jo hankittu. Ukkokulta kun tuossa myöhään viime syksynä käväisi kotimaassaan, laitoin tilauksen mukaan. Kyllähän tuo jotain sitten toi - mutta kappas vaan - oli tullut lievästi kieliongelmia. Toivoin esimerkiksi erilajisia kyssäkaalin siemeniä, täältä paikallisista kaupoista kun saa vain yhtä ja samaa lajiketta. Ja mitäpä poju toi.. LANTTUA! Kas kun kyssäkaali englanniksi on kohlrabi, eli selitin herralle pitkään ja hartaasti mistä on kyse. Vaan Hollanniksi lanttu taas puolestaan on koolraap eli sitä sitten vaan oli napattu mukaan ensimmäinen vähänkin sinnepäin oleva pussukka.
Että näin mukavasti meni sekaisin koko homma - kun ei mies vaivautunut kuuntelemaan asiaa loppuun. Lanttulajikkeitahan meillä täällä kotosuomessa on saatavilla vaikka kuinka. Harmittaa vähän, mutta ei auta valittaa, varmaan pitää netistä vaan tilailla vastedes. Nyt vielä täytyy selvittää mikä ihme on Roodlof. Joku endiivi ilmeisesti,  mutta höh - ei hajuakaan siitä miten noita käytetään.. salaateissa? lämpimissä ruoissa? Apuva!

Kyssäkaaliin ihastuin viime vuonna. Kaikki meni mitä kasvattelin ja ei ihan edes riittänytkään. Siinä on sellainen kasvi, joka kasvaa täällä kohisten, eikä ihan heti pienistä hallaöistäkään hätkähdä. Nyt vaan sitten ensi kesäksi pitäisi niitä siemeniä jostain saada. Kaipa niitä kaupoissa on, ainakin Plantagenissa, mutta en isommin ole ihastunut ajatukseen noin 4 euroa siemenpussilta. Tulee meinaan vähän turhan iso kilohinta tuotteelle - itse kasvatettunakin. Mutta kyllä niitä vaan on saatava =)
Meloninsiemeniä pyysin tuomaan myös. Ohjeeksi kerroin haluavani jotain erikoista. Kaksi pussukkaa sieltä sitten tuli.Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä minkälaisia noista tulee. Ihan pyytämättä sitten oli oma-aloitteisesti ottanut kesäkurpitsan siemeniä.  Kun ne oli niin erikoisen näköisiä - kuulemma. 

Oli mukaan eksynyt pari munakoisosiemenpussiakin ja violetteja porkkanoita. Noista porkkanansiemenistä olen tosi iloinen. Nuo violetit ovat nimittäin tosi kivan näköisiä ja kasvavat täällä ihan mukavasti.Munakoisot ovat sitten ihan tavallista peruskauraa - eli noita lajikkeita saa Suomestakin.

Nyt täytyisi vaan kaivaa esiin istutusruukkuja ja hakea multasäkki sulamaan autotallista. Vaikka ei kai tässä nyt niin kauhia kiire ole - on tuolla pakkastakin (-19) tänään sen verran, että taidanpa vaan pysyä sisätiloissa ja lämmitellä kammarin uunia. =)

2 kommenttia:

  1. Hienoja siemenpussukoita ja tosiaan erikoisen näköinen kesäkurpitsa. Harmittaa tuo olkapäävaivasi. Kyllä sitä saa olla kiitollinen terveydestä. Mulla on munakoisot jo kohta koulintavaiheessa ja paprikat kertaalleen koulittu. Keittiö on niin viileä, etteivät paljon kasva, ihan tarkoituksella. Muut hyötykasvit sitten vasta maaliskuun puolesta välistä eteenpäin itämään. Koristekasveja on tänä vuonna yli ymmärryksen. t. Hellu

    VastaaPoista
  2. Sulla on hyvällä mallilla jo kasvupuuhat sitten - kateeksi käy =) Pitäisi varmaan minunkin kaivaa viimevuotiset siemenet esille ja katsoa oisko niistä mitään istuteltavaa. Mulla homehtui iso kasa itse kerättyjä siemeniä täällä sillä välin kun olin Pääkaupunkiseudulla käymässä, niin että vähän on hakusessa nyt mitä sitten istutellaan.

    VastaaPoista