maanantai 8. heinäkuuta 2013

Uusherännäisiä karkulaisia

Tänä kesänä täälllä on löytynyt vaikka vallan mitä mielenkiintoista kasvia ja kukkaa pitkin peltoa ja pihan laitoja. Jostain kumman syystä tuolla kukkii sellaisia kasveja, joita en ole vuosikymmeniin täällä nähnyt. Siis sellaisisa kukkia, joita mummoni joskus muinoin täällä kasvatti. Uskomattoman kauan ovat nuo siemenet tuolla säilyneet.

Ulkorakennuksen oven pielessä kasvaa nyt tällaisia. Miten lie siemenet päätyneet tähän, näitä kasvoi tuolla ihan toisessa suunnassa joskus kauan kauan sitten.Siinä on näitä ihan vain muutama, mutta sen verran kuitenkin, että mukavan vaaleanpunaisen väriläiskän siihen tuovat.

Vähän matkan päässä kasvaa pari -kolme tällaista.Jännän näköinen kukkkarypäs ja värikin on ihan kiva.

Sitten tuolla kuusien alla, pihapiirin ulkopuolella, on myös yksi punainen väriläiskä.Näitäkään en täällä ole nähnyt varmaan 30 vuoteen. Eilen illalla myöhään katselin ikkunasta tuota punaista länttiä kuusen alla, mietin pitkään, mikä ihme se on. Tänä aamuna sitten piti mennä tarkistamaan ja kukkiahan siellä kasvoi.

Vielä oudompi uusherännäinen on tuolla rannassa, noin kolmen- neljänkymmenen metrin päässä talosta.Siellä pajujen joukossa kasvaa nyt tällainen pensas.

Tätä pensasta oli mummollani pihan ympärillä tuulensuojana. Kasvavat melko korkeiksi, parin kolmen metrin mittaisiksi ja tekevät kohtuullisen tiheän lehvästön. Aikanaan, kun talo siirtyi äidilleni, nuo pensaat revittiin tuosta pihasta ja hävitettiin kokonaan. Tilalle istutettiin siperianhernepensasta. Minua on jo jonkin aikaa harmittanut se siperianhernepensas, ja olen miettinyt hankkivani samanlaisia pensaita, siis niitä mitä siinä alun perin olikin.

Helpommin mietitty kuin tehty, olen nyt jo pari kesää katsellut taimistoilla, josko tuota pensasta löytäisin. Eipä ole löytynyt, samantyyppisiä ja näköisiä löytyy kyllä, mutta huomattavasti pienempiä sekä kukinnoltaan, että lehdiltään. En tuon nimeä tiedä, se nimittäin kuuluu sarjaan kasveja noin 70 -vuden takaa.

No nyt niitä tuolla on, eipä tarvitse ostaa, kun ovat näköjään sittenkin jääneet tontille asustamaan. Täytyy varmaan jossain vaiheessa yrittää siirtää niitä lähemmäksi taloa.

3 kommenttia:

 1. Sinulla on nähtävästi telepaattisia kykyjä, kun ajatustesi kasvit ovat palanneet ilahduttamaan sinua. Harjaneilikka kylväytyy itsestään, joten ehkä sen siemeniä on lentänyt jostain lähipuutarhasta.

  VastaaPoista
 2. Jee - harjaneilikka - mietinkin mikä sen nimi on, eikä millään tullut mieleen.

  Ovat siemenet kyllä saaneet melkoisen matkan taivaltaa, jos jostain muualta ovat tulleet tässä kun ei ihan lähellä ketään asu. Ihan kiva kun niitä on täällä taas - nyt vaan pitää muistaa kerätä siemenet talteen ja laittaa penkkiin kasvamaan.

  VastaaPoista
 3. Tuo pajujen joukossa kasvava pensas näyttää kovasti joltakin pajuangervolta ( Spiraea ), lajeja esimerkiksi rusopajuangervo (Spiraea x billardii) ja mökinangervo (Spiraea x rosalba). Meidänkin mökillä kasvaa samantyyppistä pensasta, jonka mummi on aikanaan istuttanut. Sinnikäs kasvu on toisesta näkökulmasta oikeastaan riesa, sillä pensas tekee kovasti juurivesoja ja pyrkii levittäytymään. Ainakin meillä sitä täytyy "pitää kurissa", eli sekä poistaa pensasalueen ulkopuolelle tulevat versot että varoa, ettei leikattuja oksia viedä vahingossa pihan ulkopuolelle (jonne ne helposti juurtuvat). Muutoin kaunis pensas :)

  VastaaPoista