torstai 25. helmikuuta 2016

Runsaslukuisin talvehtija…?

Avaapa minkä tahansa lintuaiheisen artikkelin nykyisin, pääsee lukemaan siitä, miten pikkulinnut ovat vaikeuksissa tässä maassa. Monet ovat asiasta ihan aidosti huolissaan, pesäpaikkoja ei ole riittävästi ja osalla lajeista lajityypilliset elinympäristöt alkavat olla kortilla. Asioita ollaan kohentamassa ja nyt mm. on tuo miljoonan pöntön nikkarointiprojektikin. Ihan hyvä. Tässähän on vielä kaiken lisäksi ollut pari sellaista kesää peräkkäin, että lintujen pesimäaikaan sää on ollut niin kylmä, että hyönteisiäkään ei ole ollut riittävästi saatavilla linnunpoikasille. Eli poikaskuolleisuus on ollut melkoinen.

Kovin on myös puhuttanut lintujen kesäruokinta - lähes kaikkien lähteiden mukaan sitä ei saisi harrastaa, kun poikaset eivät saa siemenistä kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Kas kun laiskat lintuvanhemmat sitten vaan vievät siementä appeeksi jälkikasvulleen hyönteisten sijaan.

Itse tuon ratkaisin esim. viime kesänä siten, että tarjoilin talipalloja juhannukseen asti ja vähän ylikin. Osittain tämä tarjoilun pitkälle kesään jatkuminen johtui siitä, että juuri siinä kesän korvalla tuli ostettua valtava määrä 30 senttiä maksavia metallisia talipallotelineitä talipalloineen. Päiväyskamaa, joten tarjoiltiin heti. Siinähän kävi niin, että aikuiset kävivät tankkaamassa talipalloilla ja hyönteiset vietiin jälkikasvulle. Oli muuten ihan normaali määrä poikasia täällä myöhemmin pihapiirissä pyörimässä. Eli onnistunut ratkaisu oli, koska kaikki mitä näin oli lentokykyisiä ja kellään en mitään kehityshäiriöitä edes huomannut.
Ainakin talitiaisilla oli täällä mahdottoman hyvä poikasvuosi. Tässä lentelee pihapiirissä sellainen 40-50 yksilön parvi, joka sitten pyrähtää tuohon ruokinnalle pari kertaa päivässä. Onneksi on takapihan baarissa tilaa useammallekin ruokailijalle.

Väittävät, että talitiainen olisi Suomessa se runsaslukuisin talvehtija.Miten sitten pitää väite paikkansa, siihen en osaa ottaa kantaa, kun en tarkemmin tiedä, miten laskennat suoritetaan.


Omalta ruokinnalta pystyn kyllä sata prosenttisesti toteamaan, että kyllä, on se talitiainen se runsaslukuisin laji, ainakin tänä talvena.Talitiainen on niin tuttu laji, että niihin ja niiden käytökseen ei isommin tule kiinnitettyä huomiota. Ei kuulu riemunkiljahduksia, kun talitintin ruokintapaikalla bongaa.Positiivisena muutoksena talitiaisten ruokailutottumuksissa olen huomannut sen. että nykyisin heille kelpaa myös kaura.

Tuolla ruokintapaikalla on kyllä tarjontaa melkeinpä lajille kuin lajille,  siis jokaiselle jotakin. Ja jopa sijoitettuna eri ruokinta-automaatteihin tai eri lintulaudoille.
Aikaisempina vuosina kaura ei kelvannut tinteille, ainoat kauransyöjät olivat keltasirkut. Mutta taitaa näitä tinttejä nyt olla niin paljon, että kun ei pääse paremmille apajille ruuhkan vuoksi, se kaurakin sitten kelpaa.


On se vaan niin tavanomainen lintu tuo talitiainen, ettei siitä edes paljon kuvia tule otettua. Tulipa kulutettua sitten reiluhkosti aikaa tintin kuvia etsiessä, mutta löytyihän niitä sitten kuitenkin, kun tarpeeksi kauan kuvakansioita kaiveli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti