perjantai 28. marraskuuta 2014

Maistuis varmaan sullekin…

Tässä muutaman viimeisen viikon aikana täällä nelosvyöhykkeellä satoi jo pariin otteeseen sen verran lunta, että kuvittelin lumipeitteen jo pysyväksi. Sitten ilmat taas lämpenivät ja lumet sulivat pois. Pari viimeistä päivää ollaan oltu reippaasti plussan puolella, jopa niin paljon, että tekisi ihan mieli painua puutarhahommiin.

Lumen tultua pihapiirissä pyörivä lintupopulaatio triplaantui. Tiaisten lisäksi tuossa ruokailee muitakin tirppoja pilvin pimein. Sitten lumi otti ja meni pois ja suurin osa linnuista häippäsi myös jonnekin muualle. Keleistä huolimatta tuossa pyörii vielä viitisenkymmentä sirkuttajaa silti. Viihdytän itseäni joskus istuskellen ikkunan ääressä ja laskien lintuja. Yleensä laskut menevät sekaisin kun pääsen jonnekin neljän ja viidenkymmenen paikkeille. Ovat melkoisen liikkuvaista porukkaa, mikä tietty sitten vaikeuttaa laskemista.

Kotosalla ollessa on ollut aikaa istuskella keittiön pöydän ääressä lintujen ruokintapaikan tapahtumia seuraillen. Ihan tuo on ollut pitkästä aikaa kivaa, viime talvenahan työt tuppasivat estämään lintuseurailun, paitsi viikonloppuina tietenkin. Ja kun on viikot duunissa, tahtoo ne viikonloput sitten mennä kotihommia paiskien, joten ei kauhean paljon tullut seurailtua mitä ulkosalla tapahtuu.
Tässä olen syksyn mittan siis seuraillut lintujen touhuja, vaan sitten tuli yllättäin kutsu taas töihin ja siellä sitä sitten ilmeisesti kärvistellään tammikuun loppuun asti. Siihen loppui lintubongailut. Alkusyksyn olen tehnyt keikkatöitä, yksi kurssi tosin kestää tuonne toukokuulle asti. Aikaa on riittänyt kaikenlaiseen, kun muutama hassu tunti per viikko on tullut duunia paiskittua.

Mutta linnuistahan mun piti juttua vääntää, tai oikeastaan lintujen talviruokinnasta.
Tänä syksynä on tullut hankittua aikamoinen määrä erilaisia ulkolintujen siemensekoituksia, talipalloja sun muita. Ihan mielenkiinnosta otin kokeiluun monta eri laatua, näkeepähän sitten käytännnössä, mikä maistuu ja mikä ei. (Viime talven talipallohankinnat meni vähän pipariksi - viimeiset syötiin loppuun vasta juhannuksena - ja vissiin ihan sen takia, kun muutakaan ruokaa ei kai kylmyydestä johtuen oikein saatavilla ollut.)

Ja tosiaan talipallukoissa on eroa ja paljon- ainakin lintusten mielestä. Osa syödään samantien ja osa on sellaisia, että niitä maistetaan ja vaihdetaan toisen merkkiseen tuotteeseen mitä pikimmin.

No mitäs meillä sitten on tarjoiltu… Tuolla on tällä hetkellä kaikein kaikkiaan neljää eri merkkistä tuotetta. Kahta eri talipallolaatua Lidlistä, Bernerin maahantuomaa palloa, Rainbown pallukoita ja Real Birdin tuotteita. Näitä nyt ovat saaneet pihabaarin asiakkaat valintansa mukaa nautiskella. Ja erot ovat todella selvät siinä, mikä tirpoille kelpaa ja mikä ei.

Lidlistä hankin Erdtmanns palloja pari pussia, kahta eri varianttia, Saksalaisia näyttäisivät olevan: Otin kokeiluun kolmesta vaihtoehdosta Erdtmanns plus frucht ja Erdtmanns plus nuss -paketit. Hedelmäinen versio maistuu tirpoille paremmin, mutta käyvät ne satunnaisesti noita pähkinäversioitakin maistelemassa. Tuoteseloste jäi lukematta ja pakkaukset on heitetty jo roskiin. Netistäkään kyseiselle tuotteelle ei sen tarkempaa infoa löydy, mutta haitanneeko tuo - kun kerran on syötävän hyväksi todistettu, kelpaa linnuille ihan hyvin.


Eli näitä eivät meidän ruokinnalla käyvät vierasta ollenkaan, syövät jos muille automaateille ei mahdu.

Harmittavan hyvin nämä tuotteet on pakattu - muoviin ja vielä siihen ärsyttävään vihreään verkkoon. Siinä muutama tovi vierähti, kun pallosia revittiin tarjolle laittokuntoon, muovit ja verkot pois tietty.

On tuossa ollut tarjolla Rainbow palloja myös.Näiden pallukoiden ainesosat ovat: vehnä, naudantali, auringonkukansiemen, durra, jauhettu osterinkuori, pähkinärouhe.

Ihan normaaleilta aineksilta näyttävät, mutta mistä sitten johtunee- ei oikein tahdo tirpoille maistua tämä tuote.

Hankin myös yhden Bernerin maahantuoman nelikulmaisen sankon, joka sisältää 35 kappaletta vihreään verkkoon yksittäispakattuja palloja. Pallojen alkuperämaa on Bulgaria. Tuoteseloste pakkauksen etiketissä kertoo näin: ”Rehuaine koostumus: Naudantali, auringonkukansiemen, rehukalkki, kylvösiemen. Ei sisällä hiekkaa, sahanpuruja tai muita täyteaineita. ”
Eipä tullut ostaessa luettua tuota tuoteselostetta. Aika hälyttävää - ”Ei sisällä hiekkaa tai sahanpuruja”… näinköhän nuo sitten ovat joidenkin tuotteiden vakiainesosia.


Nämäkin on pakattu varsin mallikkaasti sankon lisäksi yksittäin vihreään verkkoon. On tässä tullut sitten muutama verkko revittyä, kun noita on tarjolle asetellut.

Vaan kyllä se niin on tämänkin tuotteen kanssa, Ei oikein maistu linnuille.

Ihan ehdoton ykkössuosikki ainakin meidän pihapiirissä on Real Bird talipallot. Tuoteseloste näissä on hieman puutteellinen: Viljaa, Rasvoja, Öljyjä, Kivennäisiä ja Siemeniä. Olisi ihan kiva tietää mitä viljaa, mitä rasvaa ja mitä öljyä nämä sisältävät.Ilmeisesti nämä ovat sitten parasta mahdollista tarjottavaa, ainakin tirppojen mielestä. Ja itse ounastelen suosion johtuvan siitä, että nämä noista muista poiketen sisältävät öljyjä - mahdollisesti sellaisia, jotka tekevät pallukan koostumuksen pehmeämmäksi. Talipallopalaset vaan lentelevät ympäriinsä kun näitä tuolla popsivat poskeensa. Muut tarjolla olevat pallot säilyttävät muotonsa hyvin verrattuna näihin, eli ovat selvästi kovempia koostumukseltaan.

Näistä tarjoomuksista olen nyt seuranta-ajan jälkeen tehnyt seuraavan johtopäätöksen: Ykköspaikalle nousee Real Birdin pallukat, hyvänä kakkosena sitten nuo Lidlissä myynnissä olevat Erdtmanns tuotteet. Ja perää pitävät Rainbow’n pallukat ja Bernerin ei sahanpurua tai hiekkaa sisältävät pallot.

Mitä tästä opin…- no ainakin sen, että vaikka kyseessä on ulkolintujen ruoka, luen tästä eteenpäin sen tuoteselosteen ja teen ostopäätöksen sen perusteella. Ettei vaan tule ostettua hiekkaa ja sahanpuruja :D

1 kommentti:

  1. Olipas mielenkiintoinen ja asiapitoinen postaus. Itsekin olen talipalloja ostaessani miettinyt, että kaipa niissäkin eroja löytyy. Kiitos kovasti!

    VastaaPoista