tiistai 6. tammikuuta 2015

Voihan valo - tai siis sen puute

Kevättä kohti mennään ja kovaa vauhtia, valoa vaan ei edelleenkään ole riittävästi. Työpäivinä valon puutteen huomaa siinä, että töihin lähtiessä on pimeää ja kotio tullessa sama juttu.

Nyt joululomalla olen taas istuskellut keittiön ikkunan ääressä ruokintapaikkaa tarkkaillen. Kamera on ollut pöydällä, siltä varalta jos…. Tuossa takapihalla on lounasbaarissa käynyt melkoinen kuhina päivittäin. Samat vanhat konkarit siinä näyttäisi käyvän, tosin tänä talvena täällä on rastaita ollut enemmän kuin ennen.

Kuvia en juurikaan ole ottanut, valoa on ollut aivan liian vähän. Tähän aikaan vuodesta aurinkokin on niin matalalla, että lintubaariin ei siitäkään valoa riitä, vaikka sää olisikin selkeä. Mutta eilen oli ihan pakko ottaa kuvia, vaikka hämärää olikin. Kuvien laatu on nyt sitten mitä on, mutta….

Rasvapötkölle lensi tuollainen! Voi että, olisi edes tullut aamupäivällä kylään, niin olisi valoakin ollut vähän enemmän.


Ehdin hänestä muutaman kuvan ottaa. Parempi kai muutama heikkolaatuinen kuva, kuin ei kuvia ollenkaan.

Niin, tämähän on harmaapäätikka. Naaras. Melko harvalukuisena asustaa tässä maassa, lintuatlaksen mukaan näitä olisi vain 3000-4000 paria.

Ihme paikka tämä, näitä harvinaisempia otuksia tässä piisaa. Ihan huvikseni eilen laskeskelin lajimääriä, mitä siis tässä ihan pihapiirissä olen nähnyt. Melkoinen määrä sanoisin, 73 eri lintulajia ihan vaan pihalta bongattuna on aika hyvin.

Joukossa on sitten ollut niitä melko harvinaisia ja muutama ihan superyllärikin on mukana ollut. Pääosin harvinaisuudet ovat vesilintuja, niitä näkee tuossa keväällä valtavat määrät. Ja koska tuo järvi on parinkymmenen metrin päässä talosta, kuuluvat vesilinnut siis myös näihin ”keittiön ikkunasta bongattuihin”.

Uivelo (kannan kooksi arvioitu 2000-3000 paria) tuossa järvellä pysähtyy muuttomatkallaan joka vuosi. Myös mustakurkku-uikku (1200-1700 paria) on tuolla jokakeväinen näky. Tuossa järvellä muuttoaikaan pysähtyy myös muutama kaakkuri (1500-2000). Pikkusieppo käy tuossa meidän metsikössä pesimässä (2000-6000 paria). Minulla oli onni nähdä emolinnut ja poikaset kerralla, eli 7 kappaletta tuli siis bongatuksi kerralla.

Vähän yleisempiä ovat olleet: lapasorsa (11.000), härkälintu (6000-8000), mustalintu (1500 paria, 1990-luvun lopussa), uudempaa tietoa en löytänyt, mutta luokitellaan elinvoimaiseksi lajiksi nykyään. Kuikka kuuluu myös niihin jokakeväsiiin vieraisiin. Parhaimmillaan tuossa on ollut 9 kuikkaa lepäilemässä keväällä (11000-13000). Kaikki nuo tilastotiedot nappasin Suomen lintuatlaksesta, joten oletan niiden olevan kohtuullisen paikkansapitäviä.

Aika onnekasta minulle, on meinaan kuitenkin melko iso alue tässä maassa lintujen liikkua. Se, että osuvat juuri tähän meikäläisen pihapiiriin bongattavaksi on kyllä tosi hieno juttu. :)

2 kommenttia:

 1. Hieno otos ja hieno bongaus ylipäätään. Aikamoinen lajimäärä sinulla tosiaan siellä vierailee. Mminusta tuntuu, että meillä on vain ne vakiotintit, mutta vähemmän on tullut ikkunan ääressä istuttuakin.
  Valon määrä on tosiaan minimaalista. Vaikka tuntuu, että hyvinhän tuo aurinko paistaa, kuvia ottaessa huomaa, ettei valon määrä riitä mihinkään. Mutta ei hätää, valoa kohden mennään koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tuon tikan kerran aikaisemminkin nähnyt täällä vilaukselta, mutta nyt sattui se kamerakin olemaan ihan vieressä. Tulee aina kahvitellessa ja ruokaillessa tuossa keittiössä noita lintuja seurailtua, aika paljon ompelen myös siinä keittiön pöydällä ja totta kai siinä sitten tulee sivusilmällä pidettyä lintulautaa silmällä. Sitten siihen jämähtää tuijottelemaan, jos siellä joku erikoisuus pyörii.

   Ei tässä enää ole kuin vajaa puoli vuotta juhannukseen :D onneksi.

   Poista